OGLASILA SE ANA LONČAR: Ima veoma bitne informacije u vezi sa KORONOM!
ilustracija, Foto: EPA/: Daniel Irungu, Ilustracija

svakim danom više uzoraka

OGLASILA SE ANA LONČAR: Ima veoma bitne informacije u vezi sa KORONOM!

Na dnevnom nivou sada obrade i oko 200 uzoraka

Objavljeno:

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju se skoro mesec dana vrši testiranje na novi korona virus, a kako kažu u toj ustanovi, do sada je obrađeno oko 1.500 uzoraka.

"Kupili smo novu opremu kako bismo mogli da odgovorimo na povećan broj uzoraka. Imamo nov PCR aparat što nam je omogućilo da povećamo broj uzoraka koje možemo da radimo na dnevnom nivou", rekla je za Tanjug specijalista medicinske mikrobiologije u mikrobiološko molekularnoj laboratoriji Zavoda Ana Lončar.

Kako je dodala, na dnevnom nivou sada obrade i oko 200 uzoraka.

"Povećali smo kapacitete laboratorije kupovinom nove opreme kao što je nov PCR aparat tako da sada više nema zastoja tokom čekanja rada aparata već osoblje priprema uzorke za sledeći aparat, pa sledeći...Takođe, imamo i novu Laminarnu komoru koja nam omogućava paralelan i brži rad", rekla je Lončar.

Navela je da laboratoriju vode doktori, specijalisti mikrobioligije, te da u timu imaju i virusologa.

"Imamo dugogodišnje iskustvo sa radom sa PCR-om i infektivnim materijalom. Podigli smo sigurnosnu zaštitu na visok nivo čime se obezbeđuje adekvatan protok materijala i sprečavanje mogućnosti kontaminacije osoblja, ali i međusobne kontaminacije uzoraka", rekla je Lončar.

Navela je da se pre upotrebe bili kog novog testa radi verifikacija testa po preporuci Svetske zdravstvene organizacije čime se, dodala je, otklanjaju mogućnosti za greške.

"Takođe, svako puštanje uzoraka na PCR aparatu prati obavezno i negativna i pozitivna kontrola čime se prati ispravnost rada PCR mašine, ispravnost rada komponenata PCR testa kao i provera da li je tokom obrade uzoraka došlo do međusobne kontaminacije uzoraka", rekla je Lončar.

Navela je da imaju dobru komunikaciju sa zdravstvenim ustanovama koje im šalju uzorke.

"Trudimo se da rezultate PCR testiranja dobiju i za manje od 24 sata", rekla je Lončar.

Dodala je da se pripremaju i za sledeću vrstu testova koji omogućavaju uvid u stanje imunskog odgovora čoveka, tj. da li je osoba koronu preležala ili ne odnosno da li je stekla imunitet na infekciju ili nije.

Lončar je istakla da su u epidemiju, kada je reč o zaštitnoj opremi, ušli potpuno spremni.

"Još od ebole koja je bila 2014. godine imali smo zaštitna odela. Zavod ne samo da je imao ta odela za svoje osoblje već ih je davao i drugim institucijama. Mnogo znači to što imamo sopstvenu proizvodnju dezificijensa jer prilikom presvlačenja može nastati kontaminacija osoblja tako da se mi bukvano tuširamo dezificijensom da bismo smanjili mogućnost da pipnemo kontaminiranu garderobu", dodala je Lončar.

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.