SEOSKA IDILA: Vojvođanske Etno kuće kao idealan kutak za istinske hedoniste
Iako živi u Stanišiću, Daliborka Milić nije zaboravila svoju rodnu Riđicu, Foto: Sombor je otvoren

SJAJNA PRIČA

SEOSKA IDILA: Vojvođanske Etno kuće kao idealan kutak za istinske hedoniste

Iako živi u Stanišiću, Daliborka Milić nije zaboravila svoju rodnu Riđicu

Objavljeno:

Ukoliko razmišljamo o godišnjem odmoru nakon što prođe vanredno stanje, preporuka je svakako da ga iskoristimo na nekoj od lokacija u Srbiji. Pored već dobro poznatih turističkih centara, gotovo svaki kutak naše zemlje je poseban. Jedan od tih kutaka je i Riđica, najsevernije naselje Grada Sombora, udaljeno samo 2 km od državne granice sa Mađarskom. Upravo u ovom selu boravili smo u predivnoj etno kući, a priča koju vam donosimo sigurno će vas podsaknuti da svoj odmor, ili bar vikend, provedete upravo ovde.

Iako živi u Stanišiću, Daliborka Milić nije zaboravila svoju rodnu Riđicu. U svojim skromnim počecima bavljenja turizmom ističe kako joj je osnovni cilj da udruži svoje Riđičane, te da tako ujedinjeni svima pokažu lepote koje ovo selo nudi.

foto: Sombor je otvoren

- Riđica kao selo ima jako puno potencijala. Neophodno je da se mi meštani udružimo, da se dopunjujemo i da predstavimo Riđicu u što boljem svetlu. Ja kroz Etno kuću, spremanje domaćih proizvoda i slično, drugi kroz vinariju, jer je naše selo nadaleko čuveno po dobrim vinima, imamo prelepo okruženje, izuzetna domaća autohtona jela, folklor, sport i još mnogo toga, saznajemo od Daliborke Milić, vlasnice Etno kuće ,,Ružica’’ u Riđici.

foto: Sombor je otvoren

Daliborka se profesionalno bavi pevanjem, a uređenje kuće u kojoj je odrasla godinama unazad za nju je bilo uživanje i razbibriga. Kako su svi koji su joj bili u gostima odlazili prezadovoljni, rešila je da svoja umeća dobre domaćice iskoristi i počne da se bavi turizmom.

- Moja porodična kuća veoma je stara i autentična, pa sam želela da sve to bude sačuvano ovde.

foto: Sombor je otvoren

Jednostavno sam osluškivala neke svoje signale i 10 godina, sakupljajući predmete i praveći ovako ovaj ambijent, ja sam sad došla do ideje i do želje da se bavim turizmom, priča Daliborka I dodaje:

foto: Sombor je otvoren

- U mojoj Etno kući imam da ponudim proizvode koje sam isključivo pravila sama, domaći džem od kajsije, od šljiva, kompot od višanja, sirup od višanja i nane, zatim imam kremu koju sam pravila od gaveza, domaća jaja, pravim i testa, orahovaču, likere… Domaći hleb se podrazumeva. Uglavnom pripremam domaća autentična jela, među kojima gosti najviše vole krofne, kiflice, uštipke i slično.

foto: Sombor je otvoren

Prema rečima vlasnice Etno kuće ,,Ružica’’, prvenstveno joj je važno to što se njenim Riđičanima dopada ono što radi.

- Veoma mi je važno da su me u samim počecima podržali moji sugrađani. Tek sam skoro registrovala Etno kuću i u planu mi je da osposobim jednu prostoriju koja će biti prenoćište. Za sad sve funkcioniše tako što organizujem dnevne posete, uz obaveznu domaću trpezu. Čekam konkurse pogodne za seoski turizam i planiram da od tih sredstava ostvarim svoje dalje zamisli, otkriva Daliborka i zaključuje:

- Sudeći po mom skromnom iskustvu, sigurna sam da seoski turizam tek treba da doživi svoju ekspanziju u Srbiji, te da ima lepu i dobru perspektivu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/@somborjeotvoren)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.