PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN JE SVE OTKRIO! Ovakvo je zaista stanje u Domu za stare Radost (VIDEO)
Vladimir Veličković, Foto: Printscreen/Tanjug

obelodanio

PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN JE SVE OTKRIO! Ovakvo je zaista stanje u Domu za stare Radost (VIDEO)

Veličković je na konferenciji za novinare kazao da su oboleli sa najlakšim kliničkim slikama smešteni u Sokobanji...

Objavljeno:

Kontrolnim testovima na zaposlenima i korisnicima Doma za stare "Radost" u Negotinu, potvrđeno je da je 49 osoba zaraženo korona virusom, od kojih je 37 smešteno u kovid bolnicu u Sokobanji, četiri su u kovid bolnici u Niškoj banji i sedam u KC Niš, izjavio je danas Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i šef Kriznog štaba za vanredne situacije.

Veličković je na konferenciji za novinare kazao da su oboleli sa najlakšim kliničkim slikama smešteni u Sokobanji, dok su pacijenti u KC Niš i Niškoj banji i prethodno bili u teškom zdravstvenom stanja, a dva pozitivna korisnika Doma još od ranije su u komi.

Četiri korisnika doma koji su negativni, smešteni su u Negotinu u bolnici u izolovanom delu, i njima će se u narednih 15 dana pratiti stanje i biće ponovo testirani, kazao je Veličković, dodajući da je novi potvrđeni slučaj korisnik Doma.

Veličković je istakao da se prikupljaju kontakti svih zaraženih iz Doma, kako njihove najuže porodice tako i svi drugi kontakti.

"Juče smo krenuli sa uzorkovanjem njihovih najbližih kontakata, 26 uzorka preko kovid ambulante, od kojih je 20 negativno, a šest se još obrađuje", kazao je Veličković.

Uporedo se radi uzorkovanje svih gerontoloških centara na teritoriji opštine Negotin, a prema njegovim rečima, juče su uzorkovana 53 korisnika i zaposlenih u tri gerontološka centra.

Od 28 obrađenih uzoraka, svi su negativni, kaže Veličković i dodaje da je još 25 testova u obradi.

"To je ono što nas raduje u odnosu na stanje koje smo imali u Domu 'Radost'. Po trenutnim podacima možemo konstatovati da u ta tri doma Covid 19 nije ušao, pa je najverovatnije Dom 'Radost' izolovan slučaj", kazao je Veličković.

Predsednik Opštine Negotin ističe da se i danas radi na tome da se nađu svi potencijalni kontakti sa zaraženim radnicima Doma "Radost". Navodeći da se još dva gerontološka centra obrađuju, Veličković je kazao da će najbolje rezultate imati krajem sutrašnjeg dana.

"Tada ćemo imati sve rezultate iz gerontoloških centara na teritoriji opštine Negotin i jasniju sliku da li je situacija u Domu 'Radost' lokalizovan slučaj ili je virus izašao, naveo je on i dodao da prvi rezultati govore da veće zaraze nije bilo.

U Opštini Negotin pre slučaja u Domu "Radost", Covid 19 nije bio agresivnog tipa, kazao je Veličković i precizirao da od prvih osam slučajeva, svi su po dva puta testirani i negativni su, jedna osoba je još na lečenju i jedna osoba je prebačena ranije u Niš, gde je i preminula.

"Nemamo agresivnu epidemiološku sliku na teritoriji opštine Negotin sem slučaja u Domu gde se može konstatovati da se radi o ljudskom faktoru. Virus je najverovatnije ušao preko zaposlenih, svi nadležni organi rade svoj posao, nadamo se da ćemo narednih dana imati jasniju sliku što se tiče propusta", naveo je predsednik opštine Negotin.

Kako kaže, opuštanja mera, što je Vlada Srbije propisala od danas, u Negotinu neće biti sprovedene, jer žele da probaju da što više ljude izoluju i testiraju i umanje mogućnost širenja virusa korona na teritoriji opštine Negotin.

Komentarišući današnji sastanak sa ruskim epidemiolozima, Veličković je kazao da su Rusi zadovoljni merama koje su preduzete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.