FORMIRA SE NOVI KRIZNI ŠTAB U SRBIJI: Tužilaštvo ispituje celu stvar, imamo li još jedan VELIKI PROPUST?
ilustracija, Foto: EPA/Filippo Venezia

istraga u toku

FORMIRA SE NOVI KRIZNI ŠTAB U SRBIJI: Tužilaštvo ispituje celu stvar, imamo li još jedan VELIKI PROPUST?

Devet uzoraka je negativno, a rezultati još tri uzorka se cekaju

Objavljeno:

U Negotinu, koji se nenadano pojavio kao novo žarište korona virusa, biće formiran poseban krizni štab, nalik onom koji je formiran za Niš i okrug, nakon što su otkriveni zaraženi u lokalnom domu za stare.

Tužilaštvo ispituje da li je i na koji način došlo do propusta u domu za stara lica u Negotinu, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković rekao je juče novinarima u tom gradu da su uočili određene propuste.

Veličković je rekao da su u Negotinu uzeti uzorci ukupno 60 osoba i da je od pristiglih 57 rezultata - pozitivno 48 osoba u domu za stara lica "Radost".

Devet uzoraka je negativno, a rezultati još tri uzorka se cekaju.

Veličković je rekao da je testiranje u Negotinu ponovljeno zbog sumnje da je uzorkovani materijal bio kontaminiran pri prvom testiranju.

Kako je rekao, među 48 zaraženih su 33 korisnika doma, 13 zaposlenih i dva pripadnika Vojske Srbije koji obezbeduju dom.

"Uocili smo, otkada se ovo pojavilo juce ujutru, niz propusta, što mi, što resorno ministarstvo i republicki Krizni štab. Preduzeli smo mere, na osnovu svih dosadašnjih podataka, ka licima koja su odgovorna za pojavu i ulaz virusa u staracki dom 'Radost'", kaže Veličković.

Prvobitno je 40 građana Negotina 22. aprila testirano i tada se ispostavilo da je 30 pozitivno na korona virus, od čega je 27 korisnika staračkog privatnog doma "Radost", dvoje zaposlenih i jedan vojnik.

"Prva dva testa koja smo imali 21. aprila, gde su se dve radnice javile sa simptomima, rezultirala su negativnim testom. Tad smo tražili 40 testova, došli su sutradan, odradili su, a posle toga su 32 juče pristigla, od čega 30 pozitivnih i dva negativna. Zato smo posumnjali, želeli smo da se proveri sve", rekao je juče Veličković.

Ministar Nedimović je danas rekao da će rezultati istrage, čim budu poznati biti saopšteni javnosti, dok će protiv odgovornih biti preduzete i odgovarajuće mere.

Pretpostavlja se, inače, da u tom domu, pored ostalog, nisu poštovali nalog da posao organizuju u 15-todnevnim smenama, kako bi se smanjili kontakti.

- Važno je da će sva lica biti zbrinuta i medicinski opskrbljena i da nemaju težu kliničku sliku, kako mi je rečeno jutros", rekao je Nedimović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.