MINISTAR ĐORĐEVIĆ OTKRIO: Vlada odobrila dodatno zapošljavanje u Gerontološkom centru Niš!
Ministar Zoran Đorđević, Foto: Vlada Srbije

TO JE BIO PRIORITET

MINISTAR ĐORĐEVIĆ OTKRIO: Vlada odobrila dodatno zapošljavanje u Gerontološkom centru Niš!

On je naglasio da mere koje je Vlada Srbije donela moraju svi da poštuju i primenjuju kako u državnim tako I privatnim ustanovama za smeštaj lica

Objavljeno:

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je Vlada Srbije juče dala odobrenje za dodatno zapošljavanje kadrova u Gerontološkom centru Niš.

On je rekao da je rad svih u tom centru prethodnih dana bilo na granici iscrpljenosti i da će zahvaljujući ovoj odluci vlade neki od zaposlenih moći da se rasterete.

- Prioritet nam je bio taj centar, a vlada je dala odobrenje da se zaposli 20 odsto više ljudi, kao i 289 negovateljica u domovima u celoj Srbiji. Veliki broj onih koji rade u ustanovama za smeštaj starih lica je na privremenim i povremenim poslovima već duže vreme i doneta je odluka da se oni zaposle za stalno i to će biti najbolja nagrada za sve koji su se ovako dobro pokazali u vreme pandemije - rekao je ministar rada novinarima.

On je danas u Nišu dostavio trajna zaštitna odela ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika na jugu Srbije. Posetio je mesta koja su bila žarišta korona virusa, odnosno ustanove u tim mestima - u Kulinama, Aleksincu, Nišu i Trbunjama.

Đorđević je tom prilikom naglasio da mere koje je Vlada Srbije donela moraju svi da poštuju i primenjuju kako u državnim tako I privatnim ustanovama za smeštaj lica.

Zoran Đorđević
Zoran Đorđević foto: Printcsreen

Ministar je rekao da je njegovo ministarstvo i pre proglašenja vanrednog stanja uputilo svim institucijama mere koje moraju da sprovode, zabranilo sve posete, kao i izlaske i ulaske korisnika, obezbedilo dovoljne količine dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski, kao i dostavu neophodnih namirnica.

Istakao je da je u domovima za smeštaj starih lica na jugu Srbije situacija stablizovana i da ima sve manje pozitivnih na koronu, a sve više onih koji su se izlečili.

On je rekao da se u većini slučajeva dešavalo da je virus u domove ušao preko zaposlenih.

U Nišu, naveo je, posao je prepušten tužilaštvu jer su se propusti verovatno dešavali danima, ali da će to ustanoviti istražni organi.

Istakao je da postoje algoritmi po kojima se postupa i u cilju prevencije, i kada se desi da neko oboli, ali i kada dođe do toga da korisnici treba da se vrate u domove.

- Najpre se kontaktira staratelj kako bi dao saglasnost da li je za to da se korisnik vrati u isti dom ili želi da ga premesti u drugi, a ukoliko nema staratelja, onda se uključuje Centar za socijalni rad, a ako se staratelj ne odaziva, onda se takođe ukljucucje centar koji će zbrinuti lice i podići prijavu protiv srodnika koji nije vodio računa - rekao je Đorđević.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, napraviće se analiza svega što se desavalo, rekao je ministar i dodao će iz cele situacije proizaći i prekršajne i krivične prijave, a neki domovi mogu da izgube i licencu.

- Za prvi dom gde se virus pojavio saznao sam iz medija, to nije normalno tražim odgovornost vlasnika doma koji nedelju dana nije prijavio nadležnima slučaj. Ipak za to neko mora da odgovara - rekao je ministar.

Đorđević je napomenuo i da je dao nalog rukovodiocima sektora u svom ministasrtvu da kažu šta očekuju kao problem kada dođe "dan posle“.

Dogovoreno je i sa predstavnicima SZO da posle vanrednog stanja bude oformljena radna grupa kako bi se analiziralo šta je potrebno preduzeti, rekao je Đorđević

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.