OTVORENO PISMO NAČELNICE UPRAVE OPŠTINE RAKOVICA SLAVICE CVETKOVIĆ: Bahata direktorka otkrila rezultate pacijenta
Dobrila Vasić, Foto: GO Rakovica

DA SE ZNA ISTINA

OTVORENO PISMO NAČELNICE UPRAVE OPŠTINE RAKOVICA SLAVICE CVETKOVIĆ: Bahata direktorka otkrila rezultate pacijenta

Podsetila bih sve moje drage kolege i sugrađane da se svi mi na Opštini dobro znamo i ko je ko i ko šta radi

Objavljeno:

,,Poštovane kolege, dragi sugrađani Rakovice,

Obraćam Vam se iz Kovid bolnice iz Pančeva sa ciljem da se ovo besmisleno prepucavanje na društvenoj mreži stavi u okvir društveno i moralno prihvatljivog ponašanja, a pre svega u okvir istine koja je samo jedna i zarad svih nas mora biti dostupna javnosti.

Od 15. marta od kada je uvedeno vanredno stanje Opština Rakovica je svakog trena uradila sve što je u njenoj moći da svoje funkcionisanje prilagodi potrebama svojih najstarijih sugrađana i ostalih građana koji su joj se obratili za pomoć, istovremeno vodeći računa da zaštiti i svoje zaposlene.

Od prvog dana po preporuci Vlade Repubike Srbije, od obaveze dolaženja na posao su isključene kolege koje su navršile 60 godina života, majke sa decom do 12 godina, samohrani roditelji, hronični bolesnici kao i zaosleni koji su javili da zbog napada panike i straha od nepoznatog virusa ne bih dolazili, pa smo njima omogućili rad od kuće.

Kol centar i Volonterski centar su formirani u ponedeljak, 16. marta i predan rad ljudi koji su u njemu radili vrlo je merljiv, vidljiv i ne može se ničim potreti. Kao što svi znate ja sam pozitivna na virus Kovid 19 i hospitalizovana sam u Pančevačkoj bolnici sa upalom pluća.

Neophodno je reći da je prva obolela osoba u opštini Rakovica naš sada pokojni dragi kolega, Vladan Marjanović sa kojim sam ja kao i mnogi zaposleni bila u dnevnom kontaktu.

Vlada se meni kao svom načelniku javio 26. marta uveče da kaže da je dobio temperaturu i da sutra ide kod lekara. Sa njim sam u danima koji su dolazili bila u svakodnevnom kontaktu, da saznam kako se oseća. Vlada mi je davao informacije da nije pregledan, već savetovan da pije lek protiv temperature, čajeve i da se odmara. Takve informacije sam dobijala četiri dana. Petog dana mu je prepisan antibiotik, ni tada nije pregledan, a onda mu je pozlilo, hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu, tamo je testiran na Kovid i hospitalizovan. Stanje mu se pogoršavalo, priključen je na respirator i na žalost svih nas izgubio bitku za život.

Da li treba da naglasim da do tog momenta nije bilo moguće testirati se u Kovid ambulanti na Kanarevom brdu, nije bilo nikakve šanse! Uzaludna su bila ubeđivanja direktorke na Štabu za vanredne situacije od strane predsednika Opštine i članova ovog štaba, ona je bila uporna u deljenju opštih higijenskih preporuka i mera socijalnog distanciranja, a o testiranju nije bilo govora.

Smrt kolege i enorman pritisak od strane rukovodstva Opštine doveli su do toga da direktorka popusti i da krene testiranje zaposlenih (žalosno je što je sve to trebalo da se desi pa da Dom zdravlja počne da radi svoj posao). Ja sam testirana 8. Aprila, a da sam pozitivna saznala sam 11. aprila u 22 sata. Direktorka doma zdravlja Dobrila Vasić me je vrlo ljubazno obavestila da sam pozitivna i dala instrukcije za dalje postupanje.

Posle razgovora sa direktorkom iz Kovid ambulante me poziva dr Mijin da mi saopšti rezultate testiranja, upućuje me u proceduru, raspituje se o mom i zdravstvenom stanju moje porodice. Iza tog poziva kreću pozivi mojih prijatelja i poznanika koji me savetuju da ne izbegavam doktore i da se hitno javim (direktorka je svima ispričala kako se ja ceo dan ne javljam i kako ću svojim neodgovornim ponašanjem da zarazim nedužne ljude i još niz bespredmetnih optužbi je iznela). Što nije tačno!

Istine radi od trenutka kad sam saznala da sam pozitivna na testu do trenutka hospitalizacije prošlo je 10 sati, protekla je noć, pa to govori u prilog moje odgovornosti.

Da li treba da naglasim da je neophodno da se direktorka prvo sa sobom dogovori, pa onda više nego korektnim zaposlenima u domovima zdravlja na Rakovici da jasne i nedvosmislene instrukcije o delovanju u ovakvoj situaciji, o proceduri obaveštavanja, a ne da svoju neorganizovanost prevaljuje na druge. Da li treba da podsetim sve vas da činjenica da sam inficirana Kovidom 19 nije, ne treba i ne sme da bude senzacija za dokone i zlurade protivnike, ne znam koga i ne znam čega, da imam sve elemente da dokažem da su informacije o mom zdravstvenom stanju koje su lične i stoga i poverljive, zloupotrebljene onog trenutka kad su kao senzacija saopštavane u privatnim razgovorima, a na osnovu svega iznetog nameće se zaključak da sam isto tako spremna da snosim odgovornost za svaki svoj postupak koji sam ispred Uprave preduzela.

Na kraju, podsetila bih sve moje drage kolege i sugrađane da se svi mi na Opštini dobro znamo i ko je ko i ko šta radi i ko je stručan i ko to nije i pozvala sve vas da se uzdržite od širenja neistine (ne samo da vam niko neće poverovati već ćete pored statusa nestručnih i neobrazovanih steći i status lažova bez elementarnog kućnog vaspitanja, a kućno vaspitanje je nešto što poslednje treba da izgubite).''

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.