TURCI TRAŽE UGALJ NA SRPSKIM NJIVAMA: Kopaju noću i to rupe DUBOKE i do 100 metara (VIDEO)
Selo Kuzmin, Foto: pri

ovo nije u redu

TURCI TRAŽE UGALJ NA SRPSKIM NJIVAMA: Kopaju noću i to rupe DUBOKE i do 100 metara (VIDEO)

Meštani srpskog sela Kuzmina na centralnom Kosmetu uznemireni radovima Turske kompanije koja izvodi bušotine na njihovim njivama

Objavljeno:

Meštani srpskog sela Kuzmin nadomak Kosova Polja uznemireni su zbog radova odnosno bušotina koje bez ikakvog zvaničnog obaveštenja ili dozvole vlasnika na njihovim imanjima izvodi turska kompanija “Bindi”. Radove na kopanju bušotina koje su prema procenama meštana široke od dva do tri metra i duboke više do stotinu metara, radnici ove kompanije izvode noću i to teškim mašinama koje dodatno stvaraju uznemirenost među žiteljima .

-Ne samo da nam nisu tražili dozvolu niti su pokazali bilo kakvu odluku o izvođenju radova, već naše njive sa usevima buše tokom noći. Prvo su došli iznenada da postave obeležje gde će da izvode bušotinu na mojoj njivi od 25 ari koja je posejana detelinom a koja je udaljena tridesetak metara od kuće - kaže za Novosti Tihomir Ćirković dok i ostali meštani ističu revolt zbog štete koja im se pričinjava na usevima.

Iako su se žalili kosovskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, meštani odgovor još uvek nisu dobili a njihova saznanja ukazuju da turska kompanija čije je sedište u Albaniji planira da napravi još 130 bušotina napodručju ovog sela koje broji 120 srpskih domaćinstava.

-Ovo je jako malo selo, gusto naseljeno i ako nastave sa ovim ilegalnim iskopinama sigurno će nas iseliti odavde što je očigledno i njihova namera-govore meštani Kuzmina pokraj Kosova Polja koji doživljavaju dodatan stres zbog buke koju tokom noćnog izvođenja radova prave mašine. I dok opominju da od kosovskih institucija i ne očekuju pomoć u zaštiti njihove imovine, koju su većim delom uzurpirali i pre nekoliko godina praveći bez njihove saglasnosti petlje auto-puteva na njihovim plodnim oranicama, dodatan problem dogodio se i novinarima nekoliko srpskih redakcija sa centralog Kosmeta koji su došli da snime bušotine na srpskim njivama.

-Otišli smo tamo gde se izvode radovi a gde su bili samo obični radnici , njih desetak. Jedan od njih nam je odgovorio da je izvođač radova, “Bindi” turska kompanija i da na zahtev kosovske elektroenergetske kompanije traže ugalj.Međutim, neko od radnika je u međuvremenu pozvao šefove. Došla su dvojica Turaka od kojih nam je jedan rekao da ne možemo da snimamo, da moramo da izbrišemo snimke-priča nam Zorica Vorgučić sa Kim radija napominjući da su predstavnici Turske kompanije bio vrlo neprijatni prema novinarima iako su im objasnili da su na snimanje došli na poziv vlasnika imanja .I dok objašnjava da su novinari , kao i snimatelj RTS.a Vladimir Milić, odbili da izbrišu snimke, tada je jedan od radnika počeo da fotografiše njihove automobile među kojima je bio i auto advokatice Jovane Filipović žiteljke Kuzmina.

-Tada je Jovana pozvala policiju i nas dve smo otišle u stanicu u Kosovu Polju gde je Filipovićeva podenla tužbu protiv radnika turske kompanije-dodaje Zorica urednica Kim radija iz Čaglavice i podseća da je pri odlasku jedan od radnika srpskim novinarima pokazao dvoglavog orla, albanski simbol.

TUŽBA I ŠTETA

I dok ističe da vlasnici imanja nemaju zvaničnih informacija o kakvim se iskopavanjima radi ni od opštine Kosovo Polje ni od kosovske Vlade a da je meštanima sela na čijim su imanjima izvođene bušotine usmeno rečeno da će im šteta biti nadoknađena, a što je neizvesno,Jovana Filiović advokat koja je sa novinarskim ekipama podnela tužbu protiv radnika Turske kompanije “Bindi” zbog ometanje i sprečavanje novinara u poslu ali i provociranja opominje da iz rupa koje su tek pripremljene za bušotinu izvire voda koja dodatno uništava useve.

I dok zvaničnu izjavu u Kek-uza koji turska kompanija izvode radove nije bilo moguće dobiti,nezvanična saznanja ukazuju da ovim bušotinama tragaju za ugljem, odnosno da li ga i na kojoj dubini zemljišta ima kao i kojeg je kvaliteta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.