DEJANA LUKIĆA (14) I NJEGOV TIM PODRŽAO JE GUGL! Ove nedelje kreću s pravljenjem respiratora
Projekat je otvorenog tipa i svako može da se dobrovoljno priključi, Foto: Printscreen, Google Earth

SJAJNA VEST

DEJANA LUKIĆA (14) I NJEGOV TIM PODRŽAO JE GUGL! Ove nedelje kreću s pravljenjem respiratora

Projekat je otvorenog tipa i svako može da se dobrovoljno priključi

Objavljeno:
Ana Petrović

Dejan Lukić, četrnaestogodišnji mladić iz Broda i njegov tim osmislili su projekat čiji je cilj izrada respiratora koji bi bio mnogo jeftiniji od komercijalne verzije. On bi se proizvodio u većim količinama i samim tim cena komponenti bi bila manja.

Sa pravljenjem prvog prototipa respiratora kreću već ove nedelje. Dejan je zadovoljan zbog toga što je naišao na podršku velikog broja ljudi i kompanija:

Firma Šljivić Elektronika će obezbediti deo elektronike.

foto: Privatna arhiva

Dejanov tim će na ovom projektu sarađivati i sa predstavnicima Gugla iz Poljske. Oni će obezbediti prostor na njihovim serverima za dugotrajno čuvanje podataka.

Alexander Karozky, arhitekta softvera i menadžer integracija podataka u Guglu je siguran da će Dejan i njegov tim uraditi dobar posao:

StreetView i Google Cloud Computing su čuli za Dejana iz članka sa portala ,,The Srpska Times'' prošlog leta. Kontaktirali smo ga kroz GitHub sa pitanjem da li želi da isproba naše Cloud servere i njihove performanse. Dejan je pristao na naše planove i pokretali smo raketne simulacije, koje smatramo neverovatnim. Po prvi put u Google-u smo simulirali u realnom vremenu raketne karakteristike i druge zahteve kalkulacije za fiziku.

Ove godine, javili smo se Dejanu s idejom o projektu mapiranja gradova. Zbog toga što Google ne planira da radi Street View Bosne, Dejan se ponudio da to uradi za nas. Trenutno, Google mu pomaže sa analizom podataka i integracijama mape.

Sigurni smo da će Dejan i njegov tim uraditi dobar posao i pomoći drugima u njihovoj misiji.

Firma ,,WhiteShark Gaming'' je poslala stolice koje će koristiti u prostoru za izradu respiratora.

foto: Privatna arhiva

Ivan Šmit, menadžer digitalnog marketinga u ,,WhiteShark''-u i suosnivač firme ,,Arch'' kaže da se nijednog trena nisu dvoumili oko toga hoće li pomoći Dejanu:

To što Dejan i ekipa rade je fantastično. Na prvu me iznenadilo, ali sam se onda setio na kakvim projektima su do sad radili. Odgovorno, nesebično i hrabro. Kad smo videli o čemu se radi, odmah smo znali da želimo na neki način pomoći.

foto: Privatna arhiva

Takođe, direktorka srednje škole ,,Nikola Tesla'' u Brodu će obezbediti prostor u kome mogu nesmetano da rade na svom projektu.

foto: Privatna arhiva

Nada Gostić, direktor osnovne škole ,,Liješće'' u selu Liješće kod Broda čitavom timu želi puno sreće:

Mladi, a pre svega humani i talentovani programeri koji su omogućili tehnološku modernizaciju naše škole. Puno sreće!

Podsetimo, kako bi pripomogli Dejanu, u projekat su se naknadno uključili i diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, Violeta Veselinović i Aleksandar Kostadinović.

foto: Privatna arhiva

Njih troje su koren svega, a Oberon SPACE tim čine i Adnan Beganović, magistar informacionih tehnologija, dr Aleksandar Žorić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, Nadir Mešetović, takođe diplomirani inženjer informacionih tehnologija, kao i Sava Malinović.

Projekat je otvorenog tipa i svako može da se dobrovoljno priključi da pomogne u izradi i razvijanju respiratora.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.