MINISTARSTVO SAOPŠTILO: Onlajn test iz maternjeg jezika radilo 64.078
Škola / Ilustracija, Foto: Dragan Kadić

obrazovanje

MINISTARSTVO SAOPŠTILO: Onlajn test iz maternjeg jezika radilo 64.078

Danas su, takođe, test iz maternjeg jezika radila deca koja su juče imala problem da pristupe testiranju

Objavljeno:

Test iz maternjeg jezika u okviru onlajn probe male mature juče je radilo 64.078 osmaka, i to test iz srpskog jezika je uradilo 60.485 učenika, a na osam jezika nacionalnih manjina zadatke su rešavala 3 593 učenika, kažu u Ministarstvu prosvete.

Danas su, takođe, test iz maternjeg jezika radila deca koja su juče imala problem da pristupe testiranju.

"Zbog problema izazvanog preopterećenjem doneta je odluka da se termin za rešavanje testa produži do 21.30 sati. To će važiti i za test iz matematike i kombinovani test . Da bismo omogućili rasterećenje sistema sugerisano je da učenici sa teritorije AP Vojvodine testove rešavaju u terminu 8 do 12 sati, učenci sa teritorijeGrada Beograda od 12 do 16 sati, a svi ostali učenici u terminu 16 do 21.30 sati", navode u Ministarstvu.

Ističu da se sutra radi kombinovani test, da će đaci zadatke rešavati 90 minuta i da će za to imati dva pokušaja.

"Već prvog dana kada je dijagnostikovana poteškoća, izvršeno je proširenje resursa i podizanje kapaciteta celokupne platforme, tako da drugog dana nije bilo problema", tvrde u Ministarstvu prosvete.

Učenici će i danas posle 21.30, kada se završava testiranje, ponovnim logovanjem na platformu moći da vide rešenja zadataka testa koji su tog dana radili.

Analize zadataka sa sva tri testa sa probne male mature biće emitovane na trećem kanalu RTS u subotu od 12 do 14.30 sati. Analiza testa iz srpskog jezika 12 do 12.45, matematike 12.45 do 13.45 i kombinovani 13.45 do 14.30 sati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.