Pretvaramo ih u prasiće: U Srbiji debelo svako peto dete!
Foto: Profimedia

Pažnja, pažnja

Pretvaramo ih u prasiće: U Srbiji debelo svako peto dete!

Brza hrana, sokovi i sedenje krivci za širok struk s viškom kilograma i kada odrastu, a to znači da imaju veći rizik za nastanak kardiovaskularnih i drugih bolesti
Objavljeno: 22:37h

U poslednje tri decenije gojaznost kod osnovaca povećana je sa 6, na čak 20,6 odsto, pokazuju podaci Doma zdravlja Novi Sad. Brza hrana, sokovi i sedenje krivci za širok struk s viškom kilograma i kada odrastu, a to znači da imaju veći rizik za nastanak kardiovaskularnih i drugih bolesti. Lekari kažu kako podjednaku odgovornost imaju savremen način života, zauzetost roditelja, manjak prostora za igru na otvorenom, fizička neaktivnost i loša ishrana. - Epidemija gojaznosti jedan je od najozbiljnijih izazova za zdravlje stanovništva, a nastaje zbog krupnih društvenih i ekonomskih promena koje su u poslednjih nekoliko decenija zahvatile sve oblasti života u zemljama Evrope - kaže pedijatar i kardiolog u Domu zdravlja “Novi Sad” prof. dr Dušica Rakić i dodaje kako je alarmantan porast gojaznosti kod dece i adolescenata gorući problem, s kojim se nije izborila nijedna evropska zemlja.

foto: Stock Shutterstock
Novosadski lekari kažu kako je pre tri decenije broj gojazne dece bio 6 odsto, a sada je 20,6 odsto i da je tako uglavnom i u celoj Srbiji. Takođe, nekada je dobro uhranjene dece bilo 92, a sada je 68,8 odsto. Broj dece koja su prekomerno uhranjena raste do 15-e godine, a godinu dana kasnije značano se smanjuje broj gojaznih devojčica, jer one počinju da vide računa o izgledu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.