NE MOGU DA PRIHVATIM DA MI GA NEMA: Ispovest supruga preminulog doktora Lazića koja je USPELA DA POBEDI KORONU BOLI
Miodrag Lazić, Foto: Youtube printscreen

TUGA DO NEBA

NE MOGU DA PRIHVATIM DA MI GA NEMA: Ispovest supruga preminulog doktora Lazića koja je USPELA DA POBEDI KORONU BOLI

Ana je sada u kućnoj izolaciji

Objavljeno: 12:35h

“Bolje sam zdravstveno, ali duša nikad neće ozdraviti. Ne mogu da prihvatim da mi ga nema“, kaže za „Blic“ Ana Lazić, supruga čuvenog hirurga dr Miodraga Lazića koji je nedavno izgubio bitku protiv korone.

Budući da se i Ana razbolela od covida-19, bila je prvo na čečenju u Nišu, zatim u Beogradu, da bi sinoć bila otpuštena sa bolničkog lečenja u kućnu izolaciju.

Ana potvrđuje da se zdravstveno oseća bolje, ali da još uvek ne može da prihvati da još više nema supruga.

-Iz privremene bolnice u Čairu smo otišli u novi klinički centar, odatle su nas prebacili u Infektivnu kliniku za tropske bolesti i odatle su nas otpustili kući pa smo sada tu u izolaciji. Nemam više temperaturu, mnogo je bolje. Ali ne mogu da prihvatim da mi ga više nema - jedva izgovara reči Ana.

Ona kaže da nema snage ni da prati medije, već da se informiše preko prijatelja.

- Ne gledam novine, ne čitam, nego mi tako prijatelji kažu šta se dešava. Ne mogu ništa ni da gledam. Nisam ni na društvenim mrežama - kaže Ana Lazić.

Ana je sada u kućnoj izolaciji

Supruga dr Lazića, hirurga heroja, prebačena je na lečenje u Beograd sa još jednom doktorkom iz Kliničkog centra u Nišu. Zajedno su otpuštene sa lečenja u Beogradu i u kućnoj su izolaciji, preventivno, kako propisi nalažu, narednih 14 dana.

Smrt dr Lazića potresla je ne samo Niš, nego i celu Srbiju i Republiku Srpsku. Nišlije su se od dr Laze oprostile 18. aprila tako što su izašli na prozore aplaudirali mu uz zvuke „Marša na Drinu“, u vreme njegove sahrane na novom groblju, budući da je tada u toku bio policijski čas.

Nesumnjivo je da bi u bilo kojim drugim okolnostima srpskog medicinskog heroja ga na poslednji počinak ispratile hiljade građana Niša i okolnih gradova na jugu Srbije, budući da je godinama, kako u Nišu, tako i u tokom rata u Republici Srpskoj, spasio nebrojeno mnogo života. No, iako su bili sprečeni da dođu na poslednji ispraćaj, Nišlije su našle način da se oduže svom dr Lazi.

Njegovo pismo, u kojem je naveo da nije želeo da se povuče, uprkos riziku koji su nosile njegove godine i zdravstveno stanje, još jednom su potvrdile veličinu ovog čoveka čije će moralne norme i ljudske kvalitete teško neko nadmašiti u dogledno vreme.

Biografija čuvenog hirurga

Miodrag Lazić, rođen je u Zemunu, 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini (juni 1991 — juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992 — feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo "Dnevnik ratnog hirurga" (Кnin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995).

Njegov otac bio je oficir JNA, i tokom službe dobija prekomandu za Niš.

U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zapošljava na Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac.

Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici "Koran" na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gde je tokom 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

Uz svoje pacijente do smrti

Kako je napisao u svojoj oproštajnoj poruci, uprkos svojim godinama i bolestima, nije želeo da se skloni sa prve linije borbe, ostao je sa svojim medicinskim osobljem i radio ono što najbolje zna, spašavao ljudske živote.

Žrtvovao je sebe da bi drugi imali prilike da žive. Kao jedinu stvar koju je tražio, bilo je ga sa ovog sveta isprate pesmom "Marš na Drinu". Iste večeri, kada je objaljeno da je ovaj voljeni lekar preminuo, širom Srbije i Republike Srpske orila se upravo ova pesma, njemu u čast.

Vest da je preminio dr Miodrag Lazić, rastužila je sve koji su ga poznavali. Uz porodicu i bliske prijatelje, za njim tuguju kolege, pacijenti, poznanici i svi kojima je spasio život, a spasio je mnoge. Kolege pričaju da nije izlazio iz sale dok ne “oživi” pacijenta.

Izraze saučešća porodici Lazić uputili su najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i brojni poštovaoci doktora Laze, kako će ostati upamćen u narodu.

Predsednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković pozvao je članice Saveza, vatrogasno-spasilačke jedinice, da danas u vreme sahrane doktora Lazića uključe vatrogasne sirene i na taj način odaju počast ovom humanisti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.