VANREDNO STANJE UKIDA SE POSLE ĐURĐEVDANA?! Evo šta sve mora da se desi da se ukinu najstrože mere!
Građani / Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

PITANJE KOJE MNOGE ZANIMA

VANREDNO STANJE UKIDA SE POSLE ĐURĐEVDANA?! Evo šta sve mora da se desi da se ukinu najstrože mere!

Vanredno stanje biće najverovatnije ukinuto posle Đurđevdana! Kako kaže epidemiolog dr Predrag Kon, da bi se ukinulo vanredno stanje potrebno je da na dnevnom nivou od ukupnog broja testiranih samo pet odsto bude pozitivno na virus

Objavljeno:

Da bi se ukinulo vanredno stanje, potrebno je da na dnevnom nivou od ukupnog broja testiranih samo pet odsto bude pozitivno na virus. Kada ne budemo imali pacijente na respiratorima, kada danima ne bude bilo smrtnih slučajeva, bićemo slavljenici! Pre toga ne, kaže dr Predrag Kon.

Vanredno stanje biće najverovatnije ukinuto posle Đurđevdana! Kako kaže epidemiolog dr Predrag Kon, da bi se ukinulo vanredno stanje potrebno je da na dnevnom nivou od ukupnog broja testiranih samo pet odsto bude pozitivno na virus, piše Informer.

- Trenutno je ova brojka između 7,5 i 8 odsto na nivou cele zemlje, odnosno od nula do 40 odsto, zavisno od mesta u Srbiji. U poslednja 24 časa imamo 260 zaraženih na 3.543 testirana. Sada imamo 101 osobu na respiratoru, a imali smo nekad 147. Kada ne budemo imali pacijente na respiratorima, kada danima ne bude bilo smrtnih slučajeva, bićemo slavljenici! Pre toga ne - kaže član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog dr Predrag Kon.

Popuštanje

Mi ćemo popuštati mere u odnosu na trenutno stanje, talas virusa je prošao Dr Predrag Kon

Kon objašnjava da kada na 3.000 testiranih budemo imali samo 150 pozitivnih ili pet posto, onda možemo da kažemo da epidemija polako jenjava. Ali moraju se sagledati i drugi podaci: vrlo je važno koliko je ljudi na respiratoru, koliko je onih u privremenim bolnicama i banjama sa lakim simptomima ili bez simptoma, a koliko ima teških pacijenata.

Policijski čas i ovog vikenda od petka do ponedeljka?

Građani Srbije najverovatnije će i predstojeći vikend morati da provedu u svojim kućama. U skladu sa sadašnjim kretanjem epidemije, krizni štab će verovatno predložiti da zabrana kretanja bude od petka u 17 časova do ponedeljka u pet sati ujutru.

Kako je dr Kon naveo, koliki će biti procenat zaraženih zavisi samo od nas samih, to jest, od ponašanja i discipline građana, kao i poštovanja uvedenih mera.

- Statistika obolevanja se polako popravlja i ukoliko nastavimo sa ovakvim trendom, kraj epidemije nam se polako nazire. Imamo pred sobom još određene praznike kada se obično okupljamo, što je dodatni rizik za širenje zaraze, pa je realno očekivati da se tek posle toga potpuno ukine vanredno stanje. Jedan praznik (Vaskrs) smo prošli. Veoma je važno kakvo ćemo stanje imati pred prvomajske praznike. Mogli bismo da zabranimo okupljanja, ali nismo sigurni da bi odluka bila poštovana - kaže dr Kon.

Kon objašnjava da nam je sada cilj da stegnemo obruč oko virusa.

- Već je 35. dan od kada su mere na snazi, polako će se život vraćati u normalu, ali to će trajati najmanje još mesec dana. Mnogo puta sam ranije govorio da je deset do 12 nedelja potrebno da se epidemija smiri, ali to ne znači da je završena. Nije gotovo sve dok virus cirkuliše. Virus sada ide na južnu hemisferu, pa ćemo videti da li će se vratiti kod nas. Mi ćemo popuštati mere u odnosu na trenutno stanje, talas virusa je prošao, ali epidemija i pandemija na svetskom nivou neće biti ukinute još dugo.

Novi talas na jesen

Koronavirus kraće opstaje na većoj temperaturi, ali izvesno je da će se vratiti na jesen, rekla je zamenica Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević. Prema njenim rečima, kolektivni imunitet jača, socijalno distanciranje biće mnogo efikasnije i uz visoke temperature virus će slabiti.

- Vrlo je izvesno da će se virus ponovo javiti na jesen, ali nikada ne može ovim intenzitetom. Teoretski može da mutira i da se ponovo javi novi virus, ali on nema toliku sposobnost antigenske mutacije kao virus gripa - kaže dr Kisić Tepavčević i dodaje da će se strategija za jesen praviti u odnosu na to kakav bude bio kolektivni imunitet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.