DA LI JE VODA U BEOGRADU BEZBEDNA ZA PIĆE? Pumpama se uvlači iz Save, a onda se dodaje ozon!
Vesić Goran, Foto: Profimedia

otkrivamo

DA LI JE VODA U BEOGRADU BEZBEDNA ZA PIĆE? Pumpama se uvlači iz Save, a onda se dodaje ozon!

Vesić je istakao da se beogradska voda tretira na više načina

Objavljeno:

Voda za piće u Beogradu je čista, bezbedna i kvalitetnija od mnogih flaširanih voda, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom obilaska proizvodnog pogona "Makiš".

"Danas smo prisustvovali pranju obe tehnološke linije u fabrici vode ''Makiš'' koja se inače redovno vrši na dva meseca, a u ovoj situaciji na mesec dana. Došao sam ovde sa svojim saradnicima da pokažem građanima koliko je beogradska voda čista i najbolja za upotrebu, mnogo bolja od mnogih flaširanih voda", rekao je Vesić.

Naveo je da se beogradska voda tretira na više načina i pojasnio da se, osim standardnih metoda filtracije, dezinfekcija vrši alumijnijum-sulfatom, ozonom, aktivnim ugljem i hlorom.

Takođe, dodao je, vrši se korekcija PH vrednosti i dezinfekcija ultraljubičastim zracima.

"Na taj način dobijamo čistu i bezbednu vodu. Postoje četiri vrste kontrole koje se rade nad kvalitetom beogradske vode, prva u samom pogonu, druga u ovoj laboratoriji, treću radi Gradski zavod za javno zdravlje i četvrtu republička inspekcija", rekao je Vesić.

Poručio je da beogradsku vodu treba koristiti jer je, dodaje, kvalitetnija od mnogih flaširanih voda.

"Imamo najbolju vodu u ovom delu Evrope i nema potrebe da kupujemo drugu vodu", naglasio je zamenik gradonačelnika.

Tehnolog i inženjer u sektoru kvaliteta za svih pet beogradskih pogona za kvalitet vode Milan Knežević je pojasnio kako se vrši precišćavanje vode u "Makišu".

Prvo se, kaže, transportnim pumpama voda prenosi iz reke Save nakon čega se vrši korekcija vode koja podrazumeva dodavanje ugljen-dioksida čime se vrši smanjenje PH vrednosti.

Nakon toga, dodao je, voda se transportuje u komore za predozonizaciju gde se uklanjaju organske nečistoće iz materija koje vodi daju boju, miris i ukus čime se vrši prva dezinfekcija vode.

Makiš

Istakao je da je veoma bitan ozon jer je jako dezinfekciono sredstvo.

Nakon toga, dodao je, voda se šalje na doziranje koagulanata aluminujim-sulfata i poliakrilamida čime se odvajaju nečistoće iz vode.

"U slučaju da je nešto ostalo u vodi, vodu transportujemo dalje prirodnim padom u komore za glavnu ozonizaciju gde vršimo potpunu dezinfekciju vode", pojasnio je Knežević.

Nakon toga, voda se šalje na dezinfekciju na peščane filtere, a posle i na gau filtere.

"Posle toga, voda koja je u potpunosti prečišćena ide na UV dezinfekciju i takvu vodu šaljemo u rezervoare čiste vode u kojima vršimo primarno, odnosno glavno hlorisanje vode gde kontrolišemo hlor u kom je rezidualu. Tu vršimo još jednu dezinfekciju hlorom i onda takvu vodu šaljemo transportnim pumpama ka rezervoarima u gradu", rekao je Knežević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.