Beograd i Vojvodina se oporavljaju od korona virusa, ali OVA DVA GRADA SADA SU NAJVEĆA ŽARIŠTA
Grad Čurija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

OVAKVO JE STANJE

Beograd i Vojvodina se oporavljaju od korona virusa, ali OVA DVA GRADA SADA SU NAJVEĆA ŽARIŠTA

Novi rekorder po broju zaraženih je ubedljivo Ćuprija

Objavljeno:

Epidemiološka situacija virusa korona stabilna je na severu Srbije i u Beogradu, dok su žarišta i dalje na jugu i u centralnom delu zemlje. Imajući u vidu broj stanovnika, neslavni rekorder po broju zaraženih je ubedljivo Ćuprija, ali i Aleksinac, Valjevo i Kruševac.

Od tog 6. marta kada je Srbija dobila prvog obolelog do danas, gotovo da nema mesta u zemlji u kom nije potvrđen barem jedan slučaj korona virusa. Početno žarište virusa korona u Srbiji bila je Kikinda, ali je ubrzo epicentar zaraze postao Beograd, iza koga su sledili Niš i Valjevo.

Gotovo trećina obolelih u Srbiji je prestonici, sa 1.760 potvrđenih slučajeva, odnosno gotovo 29 odsto ukupnog broja stanovništva, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja kovid-19. Međutim, proteklih dana u Beogradu jenjava broj obolelih, te je 16. aprila bilo 132 novozaraženih u jednom danu, u sledećeg dana "samo" 50. Za to vreme žarište epidemije premestilo se ka centralnim i južnim delovima temlje, najviše u Ćupriji i Aleksincu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da se novo žarište stvorilo u južnim i centralnim delovima zemlje, zato što je tamo epidemija kasnije počela.

- Verovatno se može reći da su se Vojvodina i Beograd malo oporavili, pa se može proceniti da nema toliko problema kao u centralnoj i na jugu Srbije. Jedno nedelju dana je jug kasnio sa onim što se događalo na severu. Na svu sreću, ono što se dešava u ustanovama za zbrinjavanje starih desilo se na kraju uspona epidemije, pa nam to ne stvara nova žarišta - rekao je Tiodorović.

Proteklih nedelja, jug Srbije, tačnije Niš sa okolinom, postao je novo žarište kada je infekcija prijavljena u jednom privatnom domu za stara lica u kom je više od 140 korisnika bilo pozitivno. Međutim, kako je juče saopštio Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša, epidemiološka situacija u tom gradu je povoljnija. Inače, ukupno je 929 zaraženih u ovom gradu.

Oni su naveli da je iz Kliničkog centra Niš i privremenih bolnica na teritoriji grada otpušten je 141 izlečeni pacijent i oni će morati da provedu narednih 14 dana u obaveznoj kućnoj izolaciji, nakon čega će biti kontrolno testiranie. U KC u Nišu hospitalizovano je 529 pacijenata, a u privremenim bolnicama 730. Direktor KC u Nišu Zoran Radovanović kazao je da je 17 pacijenta na respiratoru i da je njihovo zdravstveno stanje teško, ali stabilno. I dalje najviše zaraženih u Ćupriji, čak 215

U šest opština Pomoravskog okruga 482 osoba obolelo od kovid-19, dok je u većem po broju stanovnika, Šumadijskom okrugu, zaraženo 117 pacijenata. Tako je poredeći broj stanovnika i zaraženih, Ćuprija ubedljivo najveće žarište sa 215 slučajeva.

Ako se uporedi broj stanovnika, koji na teritoriji ove opštine iznosi oko 30.000, moglo bi se reći da je ovaj grad čak i neslavni rekorder u našoj zemlji, te da je svaki 140. stanovnik Ćuprije oboleo od korone, odnosno nešto više od sedanm na hiljadu stanovnika. Sledi Paraćin sa 130 obolelih, Jagodina 102, Svilajnac 16, Despotovac 12 i Rekovac sedmoro zaraženih.

S druge strane, sa brojnijim stanovništvom, Šumadija ima četiri puta manje obolelih od Pomoravlja. U Kragujevcu je 78 zaraženih, Aranđelovcu 22, Rači šestoro, Topoli petoro, a u Batočini i Lapovo po troje obolelih.

Na listi žarišta virusa korona u našoj zemlji jeste i Valjevo, gde je do sada registrovano 160 slučajeva.

U Kolubarskom okrugu, inače, ukupan broj potvrđenih pozitivnih slučajeva je 202, a nakon Valjeva najviše zaraženih je u Ubu – 20. Slede Lajkovac sa 16, Mionica sa 15, Osečina sa osam i Ljig za tri slučaja. U isto vreme, broj oporavljenih u valjevskom kraju je 31, dok je 14 ljudi izgubilo bitku u valjevskom kraju.

Pretpostavlja se da se virus pojavio posle jedne proslave koja je organizovana u ovom mestu.

Na teritoriji Rasinskog okruga, virusom korona zaražene su 214 osobe, a najveći broj je u Kruševcu – 157, što je ovaj grad plasiralo na peto mesto po broju zaraženih u Srbiji.

U privremenoj kovid bolnici, u Hali sportova u Kruševcu, smešteno je 32 pacijenata, uglavnom sa lakšom kliničkom slikom. Na spisku ustanova socijalne zaštite i domova starih, u kojima je potvrđeno prisustvo infekcije, nalazi se i Gerontološki centar iz Kruševca. U opštini Varvarin kod 22 osobe potvrđeno je prisustvo novog virusa korona, u Aleksandrovcu kod 17, Ćićevcu, Trsteniku i Brusu ima po šestoro zaraženih.

Ćuprija

Zaraženo 215 od 30.000

Poredeći broj stanovnika i zaraženih, Ćuprija je ubedljivo najveće žarište sa 215 slučajeva.

Svaki 140. stanovnik Ćuprije oboleo od korone, odnosno ovaj grad ima nešto više od sedam obolelih na hiljadu stanovnika. Tek nešto bolja situacije je u Aleksincu, a veliki procenat zaraženih ima i Paraćin.

Novi Sad

Samo 94 obolela

Trend pada broja obolelih nastavlja se u Vojvodini, a do sada je u Novom Sadu registrovano 97 slučajeva infekcije. U Kliničkom centru Vojvodine leči se 105, a u Opštoj bolnici Pančevo 159 pacijenata. U hali 1 Novosadskog sajma smešteno je 177 ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.