KORONAVIRUS JE UŠAO TAMO GDE NIKAKO NIJE SMEO: Kako se odvijao horor u srpskim domovima za stare?
Foto: profimedia

ovo se desilo

KORONAVIRUS JE UŠAO TAMO GDE NIKAKO NIJE SMEO: Kako se odvijao horor u srpskim domovima za stare?

Da bi se sprečilo širenje virusa, svim domovima preporučeno je da uvedu petnaestodnevne smene

Objavljeno:

U 18 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 369 korisnika i 83 zaposlena.

Rezultati testiranja čekaju se za korisnike i zaposlene u šest ustanova, kažu u resornom ministarstvu.

Korona virus je ušao u sedam privatnih domova za stare i u tri gerontološka centra – u Nišu, Kruševcu i Knjaževcu i u dom u Smederevu. Juče su jedan beogradski privatni dom napustile tri radnice posle uvođenja karatntina. U tom domu sa 50 korisnika, virus je potvrđen kod dva zaposlena, a čekaju se rezultati preventivnog testiranja korisnika. "Da li su one sada one tačno shvatile da su u obavezi da budu u karantinu, da li im je to na adekvatan način saopšteno – ja ne mogu da sudim o tome. Propusta je bilo od strane radnika u svakom slučaju, ali službe će da o tome pričaju i da naravno procesuiraju. Vrlo brzo smo reagovali iako su bili kasni večernji sati, ministar i ja smo bili na vezi i vrlo brzo smo našli sve ono što je neophodno i dodelili tom domu da bi nastavio da pruža uslugu", navodi Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare. U domove za stare virus su uneli oni koji brinu o korisnicima – u jednom je to bila medicinska sestra iz doma zdravlja, u drugom lekar koji se vratio sa službenog puta iz Italije, u trećem radnik... Najveći propust dogodio se u Gerontološkom centru u Nišu, gde su se, uprkos strogoj zabrani, korisnici slobodno kretali, a bile su im dozvoljene i posete. Tu je bilo i najviše obolelih. "Veliki problem je bio kod nas onog dana kada se pojavila korona u gerontološkim centrima – privatnom i državnom. Ja mogu da se zahvalim svim lekarima i sestrama u Kliničkom centru, jer u toku noći za 12 sati mi smo uspeli da 156 pacijenata primimo kod nas. Uspeli smo da stabilizujemo sve njih", objašnjava prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš. "Ono što je važno da svi znamo, ljudi koji su 1928., 1929., 1930. godište imaju svoje prateće bolesti, ali imali smo i drugi problem vezan za njih to je da je veliki broj negovateljica i samom gerontološkom domu i privatnom i državnom dao otkaz, tako da smo uz pomoć države uspeli da obezbedimo još sestara koje su pomogle", dodaje Radovanović. Da bi se sprečilo širenje virusa, svim domovima preporučeno je da uvedu petnaestodnevne smene. "Mislim da smo blizu već na 40, možda i čitavih 50 odsto domova koji su u tom periodu zatvorili kapije, ali u bukvalnom smislu, da su ušli u tu tzv. samoizolaciju u izolaciji, što znači da su sproveli sve mere karantina, da im se na poseban način dostavlja sve ono što je neophodno za svakodnevni život unutar kolektivnog smeštaja", objašnjava Milovanović.

Svi korisnici za koje se sumnja da su potencijalni prenosioci virusa su u izolaciji. Zaposleni kod kojih postoji takva opasnost, ne dolaze na posao i u kućnoj su izolaciji. U Udruženju privatnih domova kažu da su solidarnost i disciplina evidentni, ali je i problem nedostatka kadra postao vidljiviji. Nauk iz ove situacije je, kažu, da mora da se poštuje struka i da domovima treba da upravljaju stručni ljudi. Na tome će, kada sve ovo prođe, morati mnogo više da se radi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.