DŽABE APELI PATRIJARHA: Ova scena danas snimljena u srpskoj crkvi! Gužva se stvorila kod još jedne svetinje (VIDEO)
Foto: Printskrin

POJAVILI SE SNIMCI

DŽABE APELI PATRIJARHA: Ova scena danas snimljena u srpskoj crkvi! Gužva se stvorila kod još jedne svetinje (VIDEO)

Pojava vernika u crkvama i sam čin pričesta istom kašikom izazvala je negativne komentara na društvenim mrežama.

Objavljeno: 19:35h

Uprkos apelima lekara, patrijarha Irineja i vrha države, u pojedinim crkvama u Srbiji danas je održana Vaskršnja liturgija uz prisustvo vernika.

Na društvenim mrežama pojavili su se slike i video snimci iz crkve u Kragujevcu i kripte hrama Svetog Save u Beogradu.

Na njima se vidi veći broj vernika dok čekaju da uđu u crkvu kako bi se pričestili. Da skandal bude veći, pričest je vršen jednom kašičicom i čašom. Inače, usled mera zabrane okupljanja u Srbiji, Vaskršnja liturgija je emitovana na kanalu javnog servisa zbog epidemije korona virusa.

Pojava vernika u crkvama i sam čin pričesta istom kašikom izazvala je negativne komentara na društvenim mrežama.

- Ovo je neverovatno! Moje kolege koje rade u kovid bolnicama ne idu kući! Mnogi od njih borave u improvizovanom smeštaju, zbog straha da ne zaraze svoje porodice. Ja ne radim u kovid bolnici, ali svako malo, i o tome mogu da posvedoče i druge kolege iz sličnih bolnica, "zaluta" neko pozitivan. Mi nemamo adekvatnu opremu za te situacije. Svako od nas je u riziku, mnogi su se zarazili. Moja ćerka i moj muž su otišli van Beograda, da ih ne bih izložila riziku. Sama sam za Uskrs. Sama sam svaki dan kada ne radim. Zašto!?

Većina pravoslavnih crkava pozvala je vernike da se pridržavaju mera uvedenih zbog suzbijanja korona virusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej je, uoči Uskrsa, u ekskluzivnom vaskršnjem intervjuu za "Blic" poručio vernicima da je neophodno "slušati mudre savete" stručnjaka i da će, kad prođe opasnost od zaraze, moći da se mole i u svom domu i u crkvi.

- Slavićemo Vaskrs onako kako možemo da ga slavimo. Činjenica je da nas je posetila jedna strašna bolest, epidemija koja je zahvatila ne samo naš narod nego čitav svet. Nadležni i upućeni u te probleme imaju svoje mišljenje i to izražavaju u vidu opomena narodu i to sigurno treba uvažiti, slušati i primeniti - rekao je patrijarh Irinej.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.