Svaka 10 škola u Srbiji lažira rezultate završnih ispita za osmake! Ministarstvo pokreće kontrolu!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Protiv muljanja

Svaka 10 škola u Srbiji lažira rezultate završnih ispita za osmake! Ministarstvo pokreće kontrolu!

S obzirom na to da se stalno pronalaze "greške" u ocenjivanju postoji sumnja da mnoge škole u Srbiji lažiraju rezultate ispita na maloj maturi
Objavljeno: 09.06.2016. 12:15h
  • 2
Ako se ponovo posumnja u neregularnosti, sankcije će snositi direktori škola i profesori koji dežuraju na ispitu i pregledaju testove, rekla je pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković, koja je na čelu Republičke upisne komisije.

Angažuju obezbeđenje i marice! Testovi za malu maturu bolje obezbeđeni od glasačkih listića

Na ispitima dežuraju profesori srednjih škola. Testove ocenjuju mešovite komisije u kojima su, uz profesore srednjih škola, i nastavnici drugih osnovnih škola, kako ih ne bi pregledali nastavnici koji su im predavali.
 
foto: Aleksandar Jovanović Cile
Uprkos tome, neki testovi pregledani su po više puta, stalno su pronalažene "greške" u ocenjivanju, pa su pojedini učenici na kraju dobijali i do 10 bodova više u odnosu na prvo ocenjivanje.

- Nastavnici su se pravdali da nisu na vreme uočili greške u ocenjivanju pa su morali da revidiraju testove. Svako od njih garantuje potpisom za svaku intervenciju na testu. Mi ne možemo da utvrdimo da li je zaista u pitanju propust ili je neko od ocenjivača sam ispravljao test, kazala je Markovićeva.

Na pitanje u čemu je nečiji interes da lažira rezultate testova učenika kojima ne predaje, ona odgovara da može samo da nagađa da li su u pitanju prijateljske, rodbinske ili neke druge veze ili novac. Ističe, ipak, da je reč o pojedincima i da velika većina nastavnika savesno obavlja svoj posao.

(Espreso.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media