NAJOPASNIJE MESTO U SRBIJI: Ovo je front u borbi sa koronom! Kamere su tu prvi put ušle! Herojima pomaže i robot!
Foto: Printscreen/TV Prva

snimljeno

NAJOPASNIJE MESTO U SRBIJI: Ovo je front u borbi sa koronom! Kamere su tu prvi put ušle! Herojima pomaže i robot!

Doktori uzimaju bris iz nosa ili grla, a uzorke šalju u laboratoriju koja detektuje patogenosti u genetskom materijalu

Objavljeno:

Prva televizija je gledaocima pružila mogućnost da vide kako se obrađuju uzorci za koje se smatra da su pozitivni na koronavirus.

U ovom slučaju, kamere su otišle u Batajnicu, u Direkciju za Nacionalne referentne laboratorije, gde je direktor Nenad Dolovac objašnjavao čitav postupak.

Doktori uzimaju bris iz nosa ili grla, a uzorke šalju u laboratoriju koja detektuje patogenosti u genetskom materijalu. Uzorak se prvo u epruveti meša sa reagensom, a onda stavlja u mašinu koja duplira genetski materijal. Ako virus postoji onda će se napraviti i njegove kopije potvrđujući da se pacijent testirao pozitivnim na koronavirus. Transport i logistika su veoma važni jer patogeni uzorak iz grla ne opstaje dugo.

foto: Printscreen/TV Prva

- Vade se frižideri sa brisevima i predaju se na prijemni sto u zgradi. Sa prijema i zavođena stižu uzorci u pas boks. Potom se prelazi na inaktivaciju virusa. Iz najinfektivnijeg dela ubija se virusna čestica, vrši se i trijaža uzoraka, svaki uzorak od svakog pacijenta se čuva trajno. Jedna epruveta ide na analizu, a druga ide u zamrzivač na -80. Kada se stavi na tu temperturu stavi, više nije virulentan, samo ostaju uzorci za analizu - objašnjava Dolovac.

Kontrola zaposlenih se radi na 5 dana, ima ih 35 u laboratoriji, 25 kao podrška, radi se u tri smene. Trenutno se radi sve što im se pošalje, u zadnjih nekoliko dana se broj uzoraka kretao između 1000 i 1200.

Uzorci brisa pacijenata se potom pripremaju za PCR, gde se detektuje kao pozitivan. Sledi konačna analiza RNK u PCR mašinama, na osnovu tih aparata daje se sud da li je uzorak pozitivan. Ukoliko aparat zabeleži da je došlo do uvećanja virusne RNK, taj uzorak se proglašava pozitivinim - objašnjavaju stručnjaci.

Kada se obrade rezultati, šalju se administratorima koji šifre sa aparata stavljaju sa imenima i prezimenima i JMBG pacijentima.

Direkcija za Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici dobila je robota koji će ubrzati proces procene testova na koronavirus za 30 odsto.

foto: Printscreen/TV Prva

Da li može da zameni radnike?

- Može, ali ne prvi deo prijema, tu mora da bude ljudska ruka. Najvažnije je što povećava broj analize, može da obradi 95 uzoraka za 45 minuta, odnosno za 30 do 40 odsto više analiza u ukupnom zbiru - rekao je Dolovac.

(Esppreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.