LEGENDARNA ANA GLIGIĆ PREDVIĐA: Vakcina za koronu će biti paprena, a poreklo virusa je sledeće!
Ana Gligić, Foto: Printscreen

oglasila se

LEGENDARNA ANA GLIGIĆ PREDVIĐA: Vakcina za koronu će biti paprena, a poreklo virusa je sledeće!

- Tražiće kada se počinju pojavljivati prva antitela

Objavljeno:

Poznati virusolog Ana Gligić, koja se borila portiv epidemije variole, rekla je da će vakcina protiv koronavirusa biti brzo napravljena, ali da će biri skupa.

- Vakcina će biti skupa, a biće napravljena vrlo brzo. U Kini je istraživanje već u drugoj fazi, i sada će početi ispitivanja na 500 dobrovoljaca. Među njima će biti različite starosne grupe, s obzirom da se zna da virus različito utiče na osobe različite starosti. Tako će videti šta se tu dešava - rekla je Ana Gligić.

Kako kaže, naučnici će tada morati svakoga dana da unose ispitivanja krvi u tabele.

- Tražiće kada se počinju pojavljivati prva antitela, kada dostižu maksimum zaštite, koliko se dugo održavaju. To će već biti treća faza, koja će trajati sigurno godinu dana - ističe.

Međutim, to ne znači da vakcina ne može da uđe u upotrebu ranije, ako prođe neophodne testove, a da se ispitivanja nastave.

- Mene čudi recimo, kada su se pojavili SARS i MERS, videli su da je letalitet tih vrusa jako visok, i da se niko nije upustio u pravljenje vakcine. Možda ovo danas ne bi prešlo u pandemiju da smo tada bili ozbiljniji - rekla je Ana Gligić.

Iznenađuje je i način prenošenja virusa sa kojim se danas suočavamo.

- Sinoć sam pročitala rad 18 američkih stručnjaka, gde kažu da se u spoljašnjoj sredini ovaj virus može zadržati i do 16 sati. To me jako čudi, jer kad radim u laboratoriji moram da držim epruvetu sa virusom na ledu. To su organizmi koji su osetljivi na toplotu, i neverovatno je da tako dugo opstanu u spoljašnjoj sredini - ističe.

Kako je rekla, nije je iznadila izjava virusologa Luka Montenjea, inače nosioca Nobelove nagrade, da je virus koji izaziva Covid-19 veštački virus.

- Bez argumenata to ostaje samo na slovo na papiru. Svaki virus u laboratoriji može da se iskoristi, ali to je jako daleko od mene, i ne mogu da zamislim da postoje takvi ljudi. Razlog je prestiž... - rekla je.

Kako je rekla, virus u teoriji može da se inese iz laboratorije greškom, ali nisu poznati slučajevi da se to desilo.

- Poznato je da se ljudi u laboratoriji zaraze, čak i da su umirali virusolozi. Naravno da niko to ne želi, ali se desi, kao i u svakom poslu, ali su minimalne, naročito danas - rekla je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.