SRPSKI DOKTOR RADE VODI BOLNICU SA NAJVIŠE ZARAŽENIH OD KORONE U ČIKAGU: O njemu priča CEO SVET
Doktor Tomić pričao je o svom iskustvu u Čikagu tokom epidemije virusa korona, Foto: Youtube printscreen/Northwestern Medicine

iz čikaga

SRPSKI DOKTOR RADE VODI BOLNICU SA NAJVIŠE ZARAŽENIH OD KORONE U ČIKAGU: O njemu priča CEO SVET

Čast je prihvatiti lidersku ulogu u jednom od najprestižnijih i najinovativnijih programa transplatacije u Čikagu- kaže Tomić

Objavljeno:

Bitka protv korona virusa neumorno se vodi i u Čikagu, gde se na prvoj liniji odbrane nalazi i veliki broj naših lekara i medicinskih sestara koji ponekad rade u smenama od 12 sati kako bi obuzdali zarazu i sačuvali što veći broj života.

Među njima nalazi se i šef odeljenja pulmologije Rade Tomić koji radi u čikaškoj bolnici "Nortvestern medisin" koja se nalazi u epicentru krize i brine o najvećem broju zaraženih u celom regionu Midvest sve od Njujorka na Istočnoj do Los Anđelesa na Zapadnoj obali, piše "Serbian tajms".

Doktor Tomić tamo zauzima posebno mesto budući da je poznato da korona virus napada upravo pluća, tako da je sektor pulmologije na kome on radi ključan u suzbijanju ovog virusa.

Ovaj doktor srpskog porekla započeo je školovanje u Zagrebu, gde je 1989. završio Medicinski fakultet, a zatim 1992. na istom fakultetu specijalizirao hematologiju. Obrazovanje nastavlja u Čikagu gde je do 1998. radio prvo kao internista, a potom kao anesteziolog na Klinici Univerziteta Ilinois. Pulmologiju specijalizira 2004. godine na Univerzitetu Emori, a nakon toga i negu kritičnih pacijenata.

Već dugi niz godina radi na prestižnoj klinici za pulmologiju najveće čikaške bolnice "Nortvestern medisin", na kojoj je postao i načelnik odeljenja za transplataciju pluća i brigu o teško obolelim pacijentima koji se nalaze u krajnjem stadijumu.

"Čast je prihvatiti lidersku ulogu u jednom od najprestižnijih i najinovativnijih programa transplatacije u Čikagu. Program za transplataciju pluća "Nortvestern" bolnice ima izvanrednu reputaciju i uzbuđen sam što sam deo ovog sjajnog tima koji će pomoći da se program podigne na novi nivo", izjavio je doktor Tomić prilikom imenovanja na dužnost.

Njegov portfolio na sajtu ove bolnice sadrži još i informacije o tome da je specijalista za lečenje pacijenata sa cističnom fibrozom, uznapredovalim bolestima pluća, plućnom fibrozom, hroničnom opstrukcijom pluća, intersticijskom plućnom bolešću i plućnim bolestima povezanih sa sklerodermom.

Najpoznatiji je po istraživanjima intersticijske bolesti pluća i transplatacije pluća, a i glavni je istraživač ek-vivo perfuzije pluća. Trenutno se bavi istraživanjima na temu - fotofereza kao način lečenja hroničnog odbacivanja kod primatelja transplatacije pluća.

Pre nego što je počeo da radi u "Nortvestern" bolnici sarađivao je na programu transplatacije pluća na Medicinskom centru Univerziteta Minesota.

Doktor Tomić ima licence u Ilinoisu, Minesoti i Viskonsinu, a tečno govori španski, engleski i srpsko-hrvatski.

Takođe, član je Američke komore lekara internista u obe oblasti koje je specijalizirao, a na "Fajnberg" školi medicine je redovan profesor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.