SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA: Alergični na polen NISU ugrožena kategorija, ovo razlikuje ALERGIJU OD KORONE
Proleće je vreme alergija, Foto: Printscreen

vreme alergija

SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA: Alergični na polen NISU ugrožena kategorija, ovo razlikuje ALERGIJU OD KORONE

Ona je podsetila da su alergijske kijavice među najčešćim hroničnim oboljenjima u svetu

Objavljeno:

"Osobe koje imaju respiratorne alergije, tu pripadaju i polenske alergije, nisu osobe koje su imuno kompromitovane. Te osobe nemaju smanjen imunitet kako se laički veruje, pa samim tim oni nemaju nikakvu povećanu ugroženost od infekcije korona virusom", rekla ja za N1 načelnica Odeljenja imunologije i alergologije u KBC "Bežanijska kosa" dr Dragana Tadić.

Ona se osvrnula i na razliku između alergije, tačnije alergijske kijavice i blagih simptoma virusa korona.

- Osnovna razlika jeste temperatura. Osobe koje imaju polenske alergije nikada nemaju povišenu temperaturu. Polenske alergije su sezonske, dakle javljaju se svake godine u isto vreme, tako da većina pacijenta već zna unapred kada njihove tegobe dolaze. Te tegobe uključuju uglavnom smetnje u smislu kijanja, koje bude u serijama više puta za redom, svraba nosa, svraba očiju, zapušenosti nosa ili povećane vodenaste sekrecije iz nosa. Kada je Kovid-19 u pitanju, simptomi koji dominiraju su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, gušobolja i kratak dah - objasnila je dr Tadić i dodala da ima dovoljno lekova koji se primenjuju u terapiji polenske alergije.

Ona je podsetila da su alergijske kijavice među najčešćim hroničnim oboljenjima u svetu i da pacijenti već znaju da su antihistaminici terapija koja se primenjuje u lečenju, tačnije smanjuje tegobe.

- Osim antihistaminika daju se i klik natalni glukokortikoidi. Često se postavlja pitanje u ovom vremenu kada imamo korona virus, da li se kortikosteroidi smeju davati? Evropska akademija za alergologiju i ARIA, izdali su saopštenje u kom se kaže da je primena natalnih glukokortikoida dozvoljena, odnosno ne mora se prekidati čak ni kod pacijenata koji su inficirani kovidom sa blažim simptomima. Isto tako, naši pacijetni koji primaju imunoterapiju u lečenju ove vrste alergija, tu terapiju treba da nastave da primaju - rekla je dr Matić alergolog.

Prema njenim rečima, sada je visoka koncentracija polena breze. Ona je podsetila da ni pacijenti sa alergijama trebalo što manje da izlaze napolje, posebno ujutru kada je visoka koncentracija polena.

- Samim tim što više borave u zatvorenom prostoru, manje su izloženi alergenu na koji su senzibilisani. I to je jedan od načina na koji se mogu razlikovati simptomi alergije i kovida. Ako su u zatvorenom prostoru te tegobe manje nego na otvorenom, to govori u prilog alergijske kijavice - rekla je ona.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.