OVO JE STANJE U CRKVAMA NA VELIKI PETAK! Pogledajte koliko ima vernika!
Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako ne padne na praznik Blagovesti, Foto: EPA / KOSTAS TSIRONIS

bitan dan

OVO JE STANJE U CRKVAMA NA VELIKI PETAK! Pogledajte koliko ima vernika!

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako ne padne na praznik Blagovesti

Objavljeno:

U beogradskim crkvama jutros je na Veliki petak, dan Hristovog stradanja, bio manji broj vernika na služenju tzv. Carskih časova, uoči centralnog događaja kada se iznosi Plaštanica.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako ne padne na praznik Blagovesti, pošto se na liturgiji prinosi Bogu beskrvna žrtva, a na taj dan je Isus Hristos prineo sam sebe na žrtvu.

Bogosluženje na Veliki petak počinju Carskim časovima sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

Zbog vanrednog stanja usled korona virusa u crkvama služba na kojoj se iznosi Plaštanica počinje već od 12 ili 13 sati, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi Plaštanica.

Plaštanica simbolizuje platno u koje je Isus umotan nakon skidanja sa krsta i na njoj je prikazano Hristovo polaganje u grob.

Uobičajeno je da vernici u najvećem redu i sa dubokim poštovanjem prilaze Plaštanici i celivaju je.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, već se vernici pozivaju u hram drvenim klepetalima.

Na Veliki petak se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspece na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta. Veliki petak i Vaskrs ove godine crkva i vernici neće obeležiti u skladu sa tradicijom, već u skladu s merama i preporukama o sprečavanju širenja zaraze korona virusa.

Inače, Veliki petak je za pavoslavnu crkvu i sve vernike najtužniji dan tokom kojeg se sećaju događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću.

Na Veliki petak se strgo posti, hrana se sprema na vodi, a sve misli i molitve treba da budu upućene Gospodu i podsećanju da je na sebe prineo na žrtvu, iz ljubavi prema svima nama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.