IRINEJ POSLAO SNAŽNU PORUKU GRAĐANIMA SRBIJE! Rekao je nešto veoma mudro!
Patriajrh srpski Irinej, Foto: Tanjug

poslušajmo ga

IRINEJ POSLAO SNAŽNU PORUKU GRAĐANIMA SRBIJE! Rekao je nešto veoma mudro!

Parijarh podseća i da živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovecanstvo

Objavljeno:

Patriajrh srpski Irinej poručio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

"Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti", rekao je patrijarh.

Patrijarh je poručio da se iznad svega, molimo gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti.

"Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajemo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih", navodi patrijarh.

On kazuje da je ovo prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu.

"Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi!, rekao je parijarh i podsetio na reči Dostojevskog "Smiri se, gordi čoveče!" .

Njegova poruka je, rekli bismo, dodaje patriarh, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrecena.

Parijarh podseća i da živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovecanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom.

"Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?, zapitao je.

Patrijarh je na kraju svim vernicima u zemlji i u svetu uputio tradicionalni pozdrav radosti Hristovog Vaskrsenja - Hristos vaskrse!" Uskršnju poslanicu patrijarh će pročitati uoči Vaskrsa, a uobičajno je da se ona čita u svim pravoslavnim hramovima u zemlji i svetu na Uskrs tokom liturgija, čija su odrtžavanja sada zbog epidemije dovedena u pitanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.