KAKO DA VIĐAM DETE U VANREDNOM STANJU? Razvedeni roditelji, ovo su pravila koja morate da poštujete
Razvedeni parovi žele da viđaju svoju decu, ilustracija, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

deca

KAKO DA VIĐAM DETE U VANREDNOM STANJU? Razvedeni roditelji, ovo su pravila koja morate da poštujete

Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provere dostavi zahteve Ministarstvu za rad koje će dalje proslediti Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole

Objavljeno:

Centar za prava deteta saopštio je danas da im se svakodnevno obraćaju razvedeni roditelji sa brojnim pitanjima povodom ostvarivanja prava na viđanje deteta tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji.

Oni su podsetili roditelje na saopštenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kom se navodi da su jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa centrima za socijalni rad sa iste teritorije, u obavezi da, u slučaju prijema zahteva, izvrše obradu podataka o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđanje deteta (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja).

Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provere dostavi zahteve Ministarstvu za rad koje će dalje proslediti Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole.

Ministarstvo za rad objavilo je spisak centara za socijalni rad, sa kontakt telefonima i mejl adresama na koje građani mogu da se obrate u svakom momentu ukoliko imaju bilo koju nedoumicu, problem ili situaciju u kojoj ne znaju kako da najpravilnije postupe.

Ukoliko su roditelji nezadovoljni postupanjem centra za socijalni rad, donetim rešenjem ili radom zaposlenog u centru za socijalni rad, mogu podneti pritužbu nadležnom organu, odnosno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, Nemanjina 22-24, tel: 011 361 62 59, e-mail adresa: socijalna.zastita@minrzs.gov.rs, a na teritoriji AP Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad, tel: 021 487 4000.

Građani mogu da se obrate i instituciji Zaštitnika građana, s tim što je neophodno da su prethodno iscrpljena sva predviđena pravna sredstva.

Od Zaštitnika građana mogu dobiti i informacije o zaštiti svojih prava tokom vanrednog stanja, putem telefona koji tokom vanrednog stanja rade sedam dana u nedelji (u periodu od 8 do 16 časova: 066 800 7009, 066 800 7010, 066 800 7011, 066 800 7012 i u periodu od 16 do 22 časa: 011 2068 100 i 064 876 8505) i e-mail adrese zastitnik@zastitnik.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.