10 NAJVAŽNIJIH OBIČAJA NA VELIKU SUBOTU: Danas je posebno važno šta jedemo, a evo da li se smeju farbati jaja!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tradicija

10 NAJVAŽNIJIH OBIČAJA NA VELIKU SUBOTU: Danas je posebno važno šta jedemo, a evo da li se smeju farbati jaja!

Uveče se jede samo hleb i pije samo voda

Objavljeno: 00:03h

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, Veliku subotu.

To je dan koji je Hristos proveo u Hadu pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Po završenoj liturgiji jede se hleb i voda.

1. Dan bi trebalo provesti u tišini, molitvama, uz posnu hranu. 2. Trebalo bi poraniti i završiti sve poslove neophodne za doček i proslavu velikog praznika. 3. Očistite kuću, takođe rano ujutru. 4. Nemojte ništa da šijete, krpite i slično, a veruje se da tog dana ne treba ništa raditi u bašti ili polju. 5. Umesite kolače koje ćete jesti za Uskrs. 6. Ukoliko niste već ofarbali jaja, to možete da uradite danas, a u nekim delovima Srbije Velika subota je dan kada se jaja farbaju isključivo u crvenu boju. 7. Uveče se jede samo hleb i pije samo voda. 8. Ako ste u mogućnosti, idite na ponoćnu liturgiju kojom se završavaju dani žalosti.

9. Za odlazak na ponoćnu liturgiju možete da obučete i svetlu odeću jer će se i sveštenici u pravoslavnim hramovima u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću, presvući u svetle odežde. 10. Učinite neko dobro delo, jer se veruje da će vam u tom slučaju naredna godina biti uspešnija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.