NAPOLJE, SVI U STROJ, MAJKU VAM JE*EM! Kako je izgledao upad Levijatana u romsku porodicu i šta oni kažu na to?
Ovu porodicu čine trojica maloletnih dečaka i jedna devojčica, koji u teškim uslovima odrastaju bez majke i pored bolesnog i nepokretnog oca, Foto: Printscreen, Privatna arhiva

OBE STRANE PRIČE

NAPOLJE, SVI U STROJ, MAJKU VAM JE*EM! Kako je izgledao upad Levijatana u romsku porodicu i šta oni kažu na to?

Ovu porodicu čine trojica maloletnih dečaka i jedna devojčica, koji u teškim uslovima odrastaju bez majke i pored bolesnog i nepokretnog oca

Objavljeno:

U četvrtak 9. aprila, prema svedočenju očevidaca, pripadnici organizacije Levijatan napali su porodicu Garip s Donjeg Dorćola i oduzeli im psa za kojeg su tvrdili da je ukraden.

Na snimku koji su sami objavili na svojoj stranici vidi se kako iz dva parkirana kombija izlazi gomila muškaraca i uz povike, pretnje i uvrede upućene maloletnim dečacima iz porodice Garip, oduzima jednog od njihovih pasa.

Nakon što su pripadnici pokreta Levijata objavili ovaj snimak na kome, kako su oni naveli, "spasavaju stafordskog terijera iz kandži vlasnika zlostavljača koji ga pripremaju za krvoločne borbe", na društvenim mrežama oglasila se grupa građana koja tvrdi da je u pitanju notorna laž.

Oni su kategorični da je 20 pripadnika ove organizacije "izvršilo rasistički napad" na romsku porodicu Garip s Dorćola i da su, uz najgore uvrede i pretnje otmicom i smrću upućenim maloletnim dečacima iz porodice Garip, oduzeli jednog od njihovih pasa.

Apel o ovom događaju podelio je na svom Fejsbuk profilu njihov komšija, Beograđanin Filip Otović Višnjić, koji tvrdi da su pripadnici pokreta Levijatan upali na posed romske porodice Garip, i oteli im psa rase staford, optužujući ih da ga pripremaju za krvoločne borbe pasa:

Moje komšije i prijatelji, porodica Garip, bili su meta napada nacističkog ološa iz nacističko-narkomansko-robijaške...

Objavljuje Filip Otović Višnjić u Nedjelja, 12. travnja 2020.

On je dodao da porodicu Garip poznaje više od 6 godina i da vrlo dobro zna da su ta deca s najvećom ljubavlju negovali i odgajali desetne štenaca i mačića koje su nalazili na ulici, te da su prema svakoj životinji ophodili s puno nežnosti i brige'':

Kako se vidi na snimku iz drugog komentara, 2 puna kombija rasističkog šljama smoglo je veliku hrabrost da u "opasnoj akciji" napadne 3 deteta (16, 14 i 13 godina) i njihovog oca, bolesnog i nepokretnog starca... Kojima na kraju snimka, u delu u kojem se ne čuje zvuk psuju "majku cigansku" i prete "da će doći i sve ih pobiti"

Prosto je sumanuta teza o "borbama pasa", koja služi da kod lakovernih naivčina zamaskira ovaj čin vođen isključivo rasizmom i sadizmom.

Pas kojeg su nacisti oteli, nije ni na koji način maltretiran, kao ni nekoliko drugih, koji se vide na snimku, ali ih očigledno nisu interesovali jer nisu rasni.

O ovom slučaju se oglasio i Bojan Savić iz Građanske patrole, koji je o celom događaju snimio reportažu i okačio je na Jutjub:

Oni su kao imali neku dojavu da su oni ukrali tog psa i da su ga koristili za borbe i da su u stvari oni jedna banda koja ide po gradu i otima pse i priprema ih za borbe, odnosno prodaje.

Dečaci su takođe ispričali kako su došli do psa:

Ja sam došao do psa preko mog drugara koji živi na Južnom Bulevaru, zove se Muhamed, uzeo sam psa za 35 evra, i pas ima jedno dve, dve i po godine i ja znam da je kod njega još od malena. Nema papire pas, ali nije ukraden, ja znam da nije ukraden (...) Ne vodimo ga mi tamo gde oni kažu, pas mora da bude zavezan, ima i drugih pasa, ima i mačka ovde.

Pas se odvezao, moj drugar je potrčao da ga zaveže, odjednom kako sam ja ušao unutra da uzmem cigaru, oni su bili parkirani, nismo ni mislili da su to oni i da će to da se desi.

Ja sam čuo da se neko dere ,,Stani, stani bre, dođi ovamo!''

Pavle Bihali iz udruženja Levijatan je Bojanu Saviću rekao da je na licu mesta bilo "četvoro ljudi plus snimatelj", što je dečak opovrgnuo:

Nalazili su se svuda po dvorištu, iza kamere. Bilo ih je mnogo više. Bili su visoki, napucani, istetovirani, nosili su maske. Jedan je sklonio deo snimka, krenuo je na mene, bukvalno bi me udario da se nisam pomerio, krenuo skroz ka meni.

Iz Levijatana tvrde da je čovek koji im je prodao psa želeo da im ga vrate, ali je dečak rekao da je u kontaktu sa čovekom koji može da potvrdi da je on njemu tog psa prodao "za stalno".

Ovu porodicu čine trojica maloletnih dečaka i jedna devojčica, koji u teškim uslovima odrastaju bez majke i pored bolesnog i nepokretnog oca:

Onog dana ujutru, 9 sata je bilo, kada su došli ovi momci, parkirali su troja kola tamo i kombi. Kad su upali u dvorište počeli su da galame, da psuju. Ja sam izašao na prozor. Vidim, ušli su ljudi, sve neki ćelavi, tetovirani, dete mi spava. Žensko dete imam, trudna je. I tek je skočila odjednom, počela da plače...

Doš'o neki viče: ,,Napolje, svi u stroj ovde, napolje majku vam j...''!

Dodao je i da imaju donatore koji im svakog meseca donose hranu, tako da nije istina da je pas neuhranjen.

foto: Printscreen/Youtube

Kristijan, Edi, Emran i Sunit su glumili u filmu “Banditi u potrazi za mamom”, koji je režirao Kosta Ristić.

foto: Za krov nad glavom

Bez odgovora nisu ostali ni iz udruženja Levijatan.

Oni su naime postavili svoj video na kome o ovom slučaju govore njihovi svedoci.

Govorila je žena koju je navodno prijateljica zamolila da psa preveze iz Beograda za Pančevo, a na molbu komšinice koja zove non-stop da kaže da Romi tog psa uče za borbe. Žena tvrdi da je komšinica koja je uputila molbu prethodno sterilisala pse i donosila im granule.

Danijela Mousius je potvrdila priču Levijatana da je ,,pet, šest ljudi'' otišlo po psa:

Parkirali smo se ispred njihove kuće, ušli ste unutra, oni su počeli da izlaze iz nekog kontejnera. Pitali su (dečka) odakle ti pas, on je rekao da su ga našli na ulici i doveli su ga tu. Ja sam stajala na ogradi, sve sam slušala.

Niko nikog nije udario, niko nikog nije uvredio, njihov otac, ne znam šta je, sedeo je u nekoj fotelji, i vi kada ste pitali da li daje psa samovoljno, dečko je ćutao, ali je otac rekao: ,,Vodite ga, evo ja vam dajem'' i onda se okrenuo prema njima i rekao: ,,Nemojte to više da radite, vidiš da nam stvarate probleme, ne uzimajte pse koji su za borbu, staforde te''.

Dodala je da su njihovi ostali psi puni krpelja, buva i da su neuhranjeni. Kazala je i da je pas, kada su ga odveli u veterinarsku stanicu, počeo da napada druge pse "jer je tako naučen".

Svedočila je i gospođa Vesna, komšinica koja je i prijavila ovaj slučaj, ali njen lik nije moguće videti na snimku:

Mi ovde s Dorćola, ovaj deo pored njih, smo ogorčeni.

Prilično dobra deca su bila, ne mogu da kažem, međutim, jako puno pasa je počelo da se pojavljuje. Pošto je moja komšinica veterinarka, mi smo odlučile da priđemo, da pomognemo.

Dodala je da klinci stvarno vole štence i da ih non-stop dovode, ali da nemaju čime da ih hrane. Kazala je da ne zna odakle njima ovaj staford, kao i to da je ovo treći staford koji se pojavio u njihovom dvorištu.

Podsetimo, u životu porodice Garip, ovo je samo još jedna u nizu nepravdi.

Na zimu 2018. godine, baš pred bioskopsku premijeru nagrađivanog filma u kojem deca iz ove porodice igraju glavne uloge, Banditi u potrazi za mamom, izbačeni su iz kuće u kojoj su živeli, koju je potom investitor srušio i na njenom mestu izgradio luksuznu zgradu. Garipi su tu kuću, uz veliku pomoć roditelja njihovih školskih drugova, sredili, uveli vodu i struju, i od ruiniranog mesta pretvorili je u dom. Iz takvog doma, izbačeni su njih petoro i ostavljeni da se snalaze u nekoliko metara kvadratnih, u kontejneru sa improvizovanim produžetkom od starih dasaka i kartona, bez struje i vode i bez uslova za normalan život.

foto: Za krov nad glavom

Bojan Savić je kazao da će biti podneta krivična prijava protiv Levijatana zbog krađe psa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.