LIMENI ULOŽAK SE ZAVARI I SMESTI U DRVENI SANDUK: Ovako se sahranjuju umrli od Covid-19, broj sahrana znatno veći
Sahrane u Srbiji tokom pandemije koronavirusa / Ilustracija, Foto: Profimedia

RIGOROZNE MERE

LIMENI ULOŽAK SE ZAVARI I SMESTI U DRVENI SANDUK: Ovako se sahranjuju umrli od Covid-19, broj sahrana znatno veći

Prosečna sahrana bez pogrebne opreme košta 38.533 dinara, dok troškovi kremacije, takođe, bez ove opreme iznose 32.421 dinara

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Cene sahrana su ostale iste kao pre proglašenja pandemije i neće se menjati, poručuju iz JKP "Pogrebne usluge". Iz ovog preduzeća za Espreso.co.rs kažu da imaju veći obim posla poslednjih deset dana, te da se na dnevnom nivou obavi od 50 do 60 sahrana!

Prosečna sahrana bez pogrebne opreme košta 38.533 dinara, dok troškovi kremacije, takođe, bez ove opreme iznose 32. 421 dinara. Inače, troškovi pogrebne opreme se kreću od 20. 000 dinara pa naviše uključujući troškove čitulje u štampi i troškove ispraćajne kapele, ali to sve zavisi od finansijskih mogućnosti porodica.

foto: Profimedia/Ilustracija

Kako kažu iz JKP "Pogrebne usluge", cenovnik za ove usluge se nije menjao od leta prošle godine. Dodaju, posebne mere sahranjivanja se primenjuju za ljude koji su oboleli od zaraznih bolesti poput Covid-19.

Cenovnik JКP „Pogrebne usluge“ odobrava i donosi grad Beograd kao naš osnivač, a cene osnovnih i ostalih usluga JКP „Pogrebne usluge“ nisu menjane od avgusta 2019. godine. Što se tiče trenutne situacije postupanje JКP „Pogrebne usluge“ u smislu sahranjivanja usklađeno je sa zvaničnim informacijama o uzrocima smrti od strane mrtvozornika i iz bolnica. Mere koje se primenjuju prilikom sahrana osoba preminulih od virusa Кovid-19 su iste mere koje se primenjuju kod sahrana svih lica obolelih od infektivnih bolesti, odnosno sahrane se realizuju u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ovo znači da je za sahranu ovih lica neophodan limeni uložak koji se zavari i koji se zatim smesti u drveni sanduk koji se dezinfikuje. Ovo je izuzetno važno iz dva razloga: prvo, zbog zaštite života i zdravlja naših zaposlenih koji su u kontaktu sa preminulima od Кovid- 19, i drugo, zbog zaštite porodica preminulih koji dolaze na sahranu svojih bližnjih koji su preminuli usled delovanja virusa Кovid- 19.

foto: Filip Plavčić

Takođe, napominju da je ovaj proces rizičan, ali ujedno i najbezbedniji jer se posebna pažnja posvećuje dezinfekciji i korišćenju zaštitne opreme radnika prilikom transporta preminulog iz zdravstvene ustanove.

Transport preminulih se obavlja specijalizovnim vozilima koja se više puta dezinfikuju pre i nakon transporta. Dezinfekcija se primenjuje kod svih faza procesa, od preuzimanja preminule osobe iz stana ili zdravstvne ustanove do sahranjivanja, pri čemu su zaposleni JКP „Pogrebne usluge“ koji se bave ovim delom posla adekvatno opremljeni ličnim zaštitnim sredstvima primerenim situaciji. Posebna pažnja se posvećuje deizinfekciji i korišćenju lične zaštitne opreme prilikom preuzimanja i transporta preminulih iz zdravstvenih ustanova, imajući u vidu da naši radnici ne bi mogli da uđu u ove ustanove bez primene svih propisanih bezbednosnih mera.", kažu iz JKP "Pogrebne usluge".

Osim toga, preduzete su posebne mere kada je reč o prisustvu određenog broja ljudi na sahranama. Isto tako, prilikom izjavljivanja saučešća mora se poštovati mera bez bliskog fizičkog kontakta i tokom odlaska do grobnog mesta u pogrebnoj povorci bi trebalo da se poštuje propisana udaljenost.

foto: EPA / Andrea Fasani

Pored mere ograničenja od 10 osoba koje mogu da prisustvuju sahranama, u ispraćajnim kapelama je dozvoljeno prisustvo pet osoba, uključujući i sveštenika. Saučešća se izjavljuju bez ulaska u ispraćajne kapele i bliskog fizičkog kontakta, a pošta se odaje ispred kapele, gde se može upaliti sveća, nakon čega radnici JКP „Pogrebne usluge“ prevoze preminulog do grobnog mesta, uz prepruku korišćenja ličnih zaštitnih sredstava. JКP „Pogrebne usluge“ preporučuje poštovnje propisane udaljenosti i u pogrebnoj povorci, pri čemu nakon sahrane nema daljeg zadržavanja na grobljima. Sugrađani se upućuju da razne formalnosti vezane za groblje završe telefonom i elektronskim putem i na taj način da izbegnu dolazak u Servisni centar na Novom groblju, ako situacija nije urgentna (zakazivanje sahrane ili kremacije). Uplate naknada za zakup i održavanje se mogu vršiti e-bankingom, m-bankingom, ili on-lajn putem veb sajta JКP „Pogrebne usluge“, gde je moguće ove naknade platiti platnim karticama. Ožalošćenim srodnicima i prijateljima se sugeriše da vence i cveće za sahrane na grobljima u nadležniosti JКP „Pogrebne usluge“ naruče telefonom, ili putem internet prodavnice na veb sajtu našeg preduzeća"m poručuju iz JKP "Pogrebne usluge".

Podsetimo, dok traje vanredno stanje propisane mere su obavezene zbog suzbijanja širenja koronavirusa, pa su iz tih razloga na svim beogradskim grobljima upravo preduzete ove rigorozne mere te je procedura sahranjivanja drugačija tokom pandemije i u drugim evropskim državama.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.