STEVANOVIĆ OTKRIO JEDAN BITAN PROBLEM! O ovome niko nije ranije razmišljao!
Goran Stevanović, Foto: Printscreen

NISU ISPUNJENI SVI USLOVI

STEVANOVIĆ OTKRIO JEDAN BITAN PROBLEM! O ovome niko nije ranije razmišljao!

Naglasio je da se sve osobe koje imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija i povišenu temperature, bez obzira da li su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, treba da se jave u kovid ambulante...

Objavljeno:

U Srbiji u ovom trenutku nema dovoljno donora krvne plazme sa antitelima osoba izlečenih od korona virusa, izjavio je danas direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović i dodao da se krvna plazma kao dopunska terapija u lečenju primenjuje samo kod određene kategorije pacijenata.

Stevanović je na pres konferenciji na pitanje o primeni krvne plazme u lečenju korona virusa rekao da je Srbija na početku kada je reč o toj terapiji i dodao da ona nigde u svetu nema široku primenu i da se ne daje svim pacijentima, nego određenim kategorijama bolesnika.

''Moraju da se ispune još neki uslovi, u smislu podudarnosti krvne grupe donora i primaoca, to je kompleksno pitanje, a odluka o primene te terapije je konzilijarna i uvek uključuju transfuziologa uz kliničare koji brinu o pacijentu, rekao je Stevanović.

Na pitanje po kom se principu određuje ko će biti testiran na Kovid 19, Stevanović je ponovio da postoje jasno utvrđeni kriterijumi po kojima se vrši testiranje i da se ne testira svaka osoba sa simptomima respiratorne infekcije, već ona čiji simptomi , kako je objasnio, mogu da se uklope u sliku Kovida 19.

Naglasio je da se sve osobe koje imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija i povišenu temperature, bez obzira da li su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, treba da se jave u kovid ambulante.

''Tamo će biti pregledani i uzeće se dodatni podaci posle čega se utvrđuje da li je potrebna dopunska dijagnostika. Dok se ne potvrdi dijganoza pacijenti se ne leče i ne primaju terapiju'', rekao je Stevanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.