POJAVIO SE SNIMAK DR LAZIĆA KOJI U RATU OPERIŠE NA JEDNOJ NOZI: Neka ti je laka zemlja, ljudino (VIDEO)
Doktor Miodrag Lazić, Foto: Printscreen

DNEVNIK RATNOG HIRURGA

POJAVIO SE SNIMAK DR LAZIĆA KOJI U RATU OPERIŠE NA JEDNOJ NOZI: Neka ti je laka zemlja, ljudino (VIDEO)

Sećate li se ovog?

Objavljeno:

Republiku Srbiju, kao i Republiku Srpsku, potresla je vest o smrti doktora Miodraga Lazića (65), bivšeg direktora Urgentnog centra Niš. Pre nekoliko ovaj doktor je oboleo od koronavirusa, ali je preminuo vrlo brzo.

Doktor Lazić je kao dobrovoljac učestvovao u u odbrani Republike Srpske gde se istakao hrabrošću, a o njemu je čak i snimljen dokumentarni film pod nazivom "Dnevnik ratnog hirurga".

Ovaj dokumentarac snimljen je po istoimenoj knjizi dr Lazića koji je za vreme rata u Bosni došao iz Srbije da pomogne svom narodu. On je 1991. napustio posao lekara hirurga u Nišu, kako bi se naredne četiri godine često i pod paljbom granata lavovski borio za živote ljudi.

Na snimku možete videti upravo jednu od scena na kojoj se vidi kako doktor Lazić operiše pacijenta s jednom nogom, dok mu je druga bila u gipsu, jer je imao prelom skočnog zgloba.

Operisao sam tako što sam koleno držao na stolici, a potkolenica je bila u gipsu. Pojavila mi se rana na kolenu, ali sam morao da operišem. Danas bi neko rekao kako to nije bilo normalno, a zapravo jeste jer da sam legao ne bi imao ko da operiše. Svih tih godina nisam spavao po dva sata, dakle, četiri godine nisam spavao više od dva sata. Dok sam operisao jednom sam zašio crevo, ali sam bio toliko pospan da sam pitao, da li sam zašio jednom ili dva puta. Znači, spavao sam i celo jedno crevo spojio. I dan danas, moja porodica i prijatelji znaju da ne mogu duže da spavam od sat ili dva jer mi je to ostalo tako", kazao je u jednom od intervjua doktor Lazić.

Dr Miodrag Lazić rođen je u Zemunu 31.5.1955. godine, gde je i završio osnovnu školu. Otac, oficir, biva premešten u Niš. U tom gradu Lazić završava gimnaziju, a zatim i studije medicine. Kao student, aktivno se bavi sportom, odbojkom i fudbalom. Specijalizaciju iz hirurgije završava na VMA u Beogradu, u svojoj tridesetoj godini, i postaje jedan od najmlađih hirurga. Potom, godinu dana radi u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda prelazi na Hiruršku kliniku Kliničkog centra, gde je radio do kraja.

Za rad u Republici Srpskoj, njegova svetost patrijarh Pavle ga odlikuje Ordenom svetog Save. Nosilac je i niza drugih priznanja. Februara 1996. godine odlazi iz Srpskog Sarajeva, kući, u Niš. Bio je rukovodilac Urgentnog centra Niš , a preminuo je u svojoj 64. godini od koronavirusa, objavio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Lazić je bio ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je primio nekoliko odlikovanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.