BAKA IZ NOVOG SADA (80) DANIMA JEDE SUV HLEB, JER NEMA NIKOG DA JOJ KUPI SVEŽ: Prosi kako bi preživela (FOTO)
Baka Stana iz Novog Sada, Foto: NEBOJŠA UROŠEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA

POTRESNO

BAKA IZ NOVOG SADA (80) DANIMA JEDE SUV HLEB, JER NEMA NIKOG DA JOJ KUPI SVEŽ: Prosi kako bi preživela (FOTO)

Baka Stani su se jedini našli Nevena Vukmirović i Nebojša Urošević. Budimo ljudi, pokažimo solidarnost

Objavljeno: 13:36h
Jovana Jovanović

Baka Stana (80) iz Novog Sada je na rubu egzistencije. Novosađani su je i pre vanrednog stanja viđali pored Bazara kako prosi da bi preživela.

Jedan bračni par se ponudio da joj pomogne, te su uz pomoć njih mnogi drugi za ovu baku saznali posredstvom društvenih mreža. Ipak, i dalje nema trajnijeg rešenja za njen problem.

1 / 3 Foto: Nebojša Urošević/Privatna arhiva

Supružnici su s bakom uspostavili kontakt dok su je viđali u centru Novog Sada kako prosi, pa su često zastajali i u kutiju joj ubacivali novac kako bi joj pomogli. Ona nema porodicu, sama je i bolesna, a ne sme ni da izlazi napolje dok traje epidemija zbog koronavirusa, jer spada u najosetljiviju kategoriju.

Baka Stana živi u iznajmljenom prostoru koji plaća od socijalne pomoći koju prima u iznosu od 9.600 dinara. Dok plati stan, kao i račune, za život joj preostaje samo 1.500 dinara za ceo mesec, pa je zato primorana da prosi jer nije više radno sposobna.

Takođe, pomenuti bračni par iz Novog Sada, Nevena Vukmirović i Nebojša Urošević, privremeno su je snadbeli osnovnim životnim namirnicama kako ne bi jela samo hleb za sva tri obroka, dok je neko od Novosađana ovoj baki poklonio frižider kako bi imala gde da drži hranu koju dobije.

foto: Nebojša Urošević/Privatna arhiva

Ipak, veliki problem je i u tome što Stana nema novca da kupi lekove koji su joj neophodni, a takođe ni da plati neki pristojniji smeštaj za život, već stanuje u ovoj jednosobnoj prostoriji koja nema adekvatne uslove za život, budući da ima puno vlage, a nema ni grejanje.

Čim je počelo vanredno stanje, supruga i ja smo razmišljali kako da je pronađemo da bismo joj pomogli jer sada ne sme da izlazi na ulicu, budući da je starijima od 65 godina zabranjeno da izlaze napolje, a baka Stana ima 80 godina. Viđali smo je stalno u centru Novog Sada kako prosi da bi preživela, ona prima socijalnu pomoć, ali dok plati sobicu, račune, kupi lekove, nema od čega da živi već je jela suvi hleb za svaki obrok dok joj nismo pomogli, što je zaista tužno. Kada smo pronašli sobu u kojoj stanuje bili smo šokirani u kakvim uslovima živi jer nije imala ni sudoperu ni frižider, a na vratima je umesto stakla neki najlon, a grejala se uz pomoć malog kalorifera. Čim smo je pronašli, rekla nam je kako danima jede suv hleb jer nema drugo šta, a onda je počela da plače", kaže za Espreso.co.rs Nebojša Urošević.

foto: Nebojša Urošević/Privatna arhiva

Dodaje da baka Stana u ovom iznajmljenom smeštaju boravi oko sedam meseci, a pre toga je živela u još gorim uslovima za život.

Kako kaže, ništa ne traži, a mnogo je zahvalna ljudima koji žele da joj pomognu.

Dobila je frižider i to je bila donacija od jednog našeg sugrađanina, pa smo joj tu spakovali svu hranu koju smo joj kupili. Inače, Stana je jedna veoma ljubazna i fina baka koja ne traži ništa, a puno je zahvalna svima koji žele da joj pomognu, budući da nema nikog. Od kako joj pomažemo supruga i ja, primećujemo pozitivne promene u njenom raspoloženju, što nam je baš drago. Sada pokušavamo da joj pronađemo neki smeštaj u smislu da to bude trajnije rešenje, a ne privremeno. Takođe, sakupljamo novac kako bismo joj kupili lekove koja mora da pije jer joj je lekar to propisao. Ukoliko bilo ko želi da nam se priključi i pomogne baka Stani, poziv je uvek otvoren", napominje Urošević.

Urošević ovim putem apeluje na sve koji su u mogućnosti da se priključe ovoj humanitarnoj akciji kako bi baka Stani olakšali život.

Ističe kako bi voleo da se jave stanodavci koji izdaju sobu do 60 evra u koji bi mogla pristojno da živi.

foto: Nebojša Urošević/Privatna arhiva

Svi koji žele da se priključe humanitarnoj akciji mogu se javiti Nebojši čiji je kontakt telefon 060 408 1655, kao i njegove supruge Nevene čiji je broj telefona 065 53 666 77.

Kako kaže, on i njegova supruga će nastaviti da obilaze baka Stanu i da joj pomažu. Napominje da su veoma srećni kad je vide raspoloženu jer se po Staninom ponašanju primećuje da joj pomoć, kao i pažnja nedostaju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.