OBJAVLJEN BROJ SRBA KOJI HOĆE DA SE VRATE IZ AMERIKE: Da li je ova cifra realna?
ilustracija, Foto: Profimedia

žele da se vrate

OBJAVLJEN BROJ SRBA KOJI HOĆE DA SE VRATE IZ AMERIKE: Da li je ova cifra realna?

U Ambasadi u Vašingtonu svi su zdravi i čuvaju se, a uveli su sistem dežurstva i u principu rade od kuće - onlajn

Objavljeno:

Oko 700 naših državljana koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama želi da se vrati u Srbiju, izjavio je ambasador Djerđ Matković podsećajući da je prošle sedmice iz Amerike u našu zemlju organizovanim letom vraćeno 238 osoba.

Kako je ispričao za Tanjug, organizovanje tog povratka bila je velika akcija koju je Ambasada u Vašingtonu sprovela zajedno sa konzulatima u Njujorku i Čikagu, ali uprkos tome što je lista onih koji žele da se vrate smanjena za 238, ona se povećava.

Što se tiče zdravstvenog stanja naših građana, Ambasada u Vašingtonu nema podatke da je među njima neko zaražen, a ni Stejt department koji obaveštava u takvim situacijama, nije im se obratio sa takvim podacima.

Takođe, kako kaže Matković, ni Srpska pravoslavna crkva u Vašingtonu, koja ima svoju mrežu kontakata, na sreću nema informacija da je neko od naših građana oboleo.

U Ambasadi u Vašingtonu svi su zdravi i čuvaju se, a uveli su sistem dežurstva i u principu rade od kuće - onlajn.

"Radimo uglavnom od kuće - online, što funkcioniše, ali opet to ne nadomešta lični kontakt kada ste na licu mesta. Sa konzulatima u Njujorku i Ccikagu sarađujemo odlično, a trenutno radimo na tome da ljudima koji su ostali ovde, a žele da se vrate u Srbiju, to i omogućimo", kazao je Matković.

Govoreći o SPC i predstojećem prazniku Vaskrsu, Matković je kazao da je zbog ove situacije crkva u Vašingtonu, na teritoriji Merilenda, smanjila broj aktivnosti u smislu da na službu može da dođe samo pet osoba, a službe se prenose onlajn, što će biti slučaj i za Vaskrs.

Govoreći o našim ljudima u SAD, ambasador je izdvojio i pohvalio bivšeg srpskog košarkaša Radeta Džambića zbog njegovog humanog gesta, odnosno zbog toga što je svoju Akademiju u državi Njujork stavio na raspolaganje našim ljudima koji se nađu u situaciji da nemaju gde da budu ili sredstava od čega da se hrane.

Kada je u pitanju situacija u SAD, Matković kaže da je i dalje veoma teška, odnosno da broj zaraženih raste iz sata u sat, iz minuta u minut i te cifre se menjaju nagore.

Prema poslednjim podacima u celoj Americi ima 583.000 obolelih, a blizu 24.000 preminulih.

"To je ogromna brojka, ali moram da kažem da je i broj testiranih veliki, skoro tri miliona ljudi je testirano i to u stvari i daje veoma visoke rezultate", navodi Matković.

Kako kaže, najviše su optrerećene države Njujork i neki gradovi u unutrašnjosti koji su gusto naseljeni - Čikago, Detroit, Saseks, a govori se da će Baltimor i možda i Vašington biti sledeća žarišta.

Zdravstveni sistem je preoptrećen, kaže Matković, a u nekim sredinama nedostaje zaštitna oprema i onda se zdravstveni radnici snalaze na različite načine.

Matković kaže, da se to ipak poboljšava i da je sve bolje i bolje snabdevanje tim artiklima, a prioritet se daje zdravstvenim radnicima.

Odgovarajući na vesti da se preminuli stavljaju u vreće, Matković kaže da nažalost, neke porodice ne stignu da preuzmu tela svojih voljenih, koji se onda sahranjuju u masovnoj grobnici na ostrvu preko puta Bronksa.

"Obeleženo je gde se nalaze tako da porodice mogu kasnije da se jave i oni će biti ekshumirani i sahranjeni tamo gde porodice to i žele. Ali, to je stvarno ogroman problem jer mrtvačnice su prepune, u Njujorku su napravljene improvizovane mrtvačnice na parkinzima i tu mogu porodice da prezmu tela svojih voljenih. Međutim, desi se često da porodice ne stignu i onda se sahranjuju u tu masovnu grobnicu", kaže Matković.

Za sada je u Vašingtonu situacija relativno dobra, navodi ambasador i dodaje da je trenutno 1.959 obolelih i 54 preminule osobe.

"Na snazi su veoma oštre mere zabrane kretanja i socijalnog distanciranja. Prodavnice sa hranom i apoteke rade, ali ostalo je sve zatvoreno. Ne rade bioskopi, ni restorani, ni kafići, frizerski saloni, muzeji, pozorišta. Bukvalno je život zamro i ogromna je ekonomska šteta", kazao je Matković.

Ilustrujući tu štetu, Matković kaže da je za vreme festivala Cvetanja trešnje, što je krajem aprila, početkom maja, Vašington posećivalo milion i po turista, što se ove godine neće desiti.

"To je veliki gubitak i za hotele, restorane, sve one koji su imali prihode od toga", dodaje Matković.

Prema njegovim rečima, prodavnice su dobro snabdevene, kao i apoteke, jedino je nestašica zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju, odnosno to se ne može dobiti u slobodnoj prodaji.

Ponavljajući da je snabdevenost prehrambenih prodavnica dobra, ambasador je ispričao anegdotu koja se desila njegovom kolegi iz Ambasade kada je išao u kupovinu namirnica.

Naime, kako je ispričao, radnik iz Ambasade je otišao u prodavnicu i čekajući u redu govorio je sa još jednim kolegom na srpskom, kada ih je Amerikanac upitao odakle su.

Kada su mu odgovorili da su iz Srbije, Amerikanac ih je upitao da li može sa njima u kupovinu jer, kako je rekao, Srbi znaju šta se kupuje u tako kriznim situacijama.

Kaže da se u Americi vodi velika diskusija o tome kada treba početi sa otvaranjima, kao i šta je to prvo što bi trebalo otvoriti, kada olabaviti mere i dozvoliti ljudima da se vrate normalnom životu.

Diskusija se vodi između predsednika Donalda Trampa koji bi želeo da se sve što pre vrati u normalu, kao i ekonomisti, međutim stručnjaci - epidemiolozi, upozoravaju na to da prevremeno vraćanje normalnom životu bi moglo da prouzrokuje vraćanje virusa i da bi mogli da se vrate za mesec, dva na najtežu situaciju kakva je bila pre par dana.

"Svakako da će doći do postepenog otvaranja zemlje i vraćanja normalnim aktivnostima, ove mere koje su na snazi važe do prvog maja, a stručnjaci će tada reći šta treba dalje da se radi", zaključio je Matković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.