DA NIJE NJEGA KORONA BI NAS UNIŠTILA! Ovaj čovek je postavio zdravstveni sistem Srbije, a onda pobegao u Kinu
Postavio je temelje javnozdravstvenoj službi u Jugoslaviji i osnovao niz socijalno-medicinskih ustanova, Foto: Printscreen

koronavirus

DA NIJE NJEGA KORONA BI NAS UNIŠTILA! Ovaj čovek je postavio zdravstveni sistem Srbije, a onda pobegao u Kinu

Specijalizirao je higijenu i socijalnu medicinu

Objavljeno:

Andrija Štampar bio je čuveni jugoslovenski lekar Specijalizirao je higijenu i socijalnu medicinu. U dva navrata dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu (1940–41. i 1952–57.).

foto: Printscreen

Poreklom je bio iz Čanka u Lici. Od 1919. bio načelnik higijenske službe Ministarstva narodnog zdravlja (Odjeljenje za rasnu, javnu i socijalnu higijenu) u Beogradu; postavio je temelje javnozdravstvenoj službi u Jugoslaviji i osnovao niz socijalno-medicinskih ustanova.

foto: Printscreen

Izgrađujući naprednu medicinu došao je u sukob s komercijalnom medicinom, a zbog svoje socijalnodemokratske ideologije postao je nepoželjan vladajućim krugovima. Nakon prisilnog penzionisanja 1931. bio je stručnjak Higijenske organizacije Lige naroda u Kini.

Zaslužan je za reformu nastave na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, osnivanje Više škole za medicinske sestre i Medicinskog fakulteta u Rijeci. Izradio je ustav Svetske zdravstvene organizacije i 1948. predsedao Prvoj svetskog zdravstvenoj skupštini u Ženevi. Bio je prvi potpredsednik Ekonomskog i socijalnog veća OUN-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.