OD KORONAVIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 9 OSOBA - UKUPNO 94! Broj novozaraženih 411!
Koronavirus, ilustracija, Foto: Tanjug printscreen

novi presek

OD KORONAVIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 9 OSOBA - UKUPNO 94! Broj novozaraženih 411!

Nove informacije o obolelima od koronavirusa u Srbiji!

Objavljeno: 15:54h

U Republici Srbiji je do 15 časova 14. aprila 2020. godine registrovano ukupno 4.465 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 2.440 osoba od kojih je 411 pozitivno, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Palati Srbija.

- Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 23.398 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja - rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

Hospitalizovano je ukupno 3.006 osoba, dok je na respiratoru 131 pacijent.

U poslednja 24 časa preminulo je 9 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 94.

Epidemiolog Predrag Kon je odgovarajući na pitanja medija rekao da je na svom Fejsbuku napisao jednu poruku nakon što je bio izložen brojnim kritikama i napadima.

foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

- Napisao sam da neko to preuzme da radi ko ume bolje da radi - istakao je Kon

Duboko me je pogodila molba sinoda SPC, zato što na neki način negira što je dosadašnji pokušaj što je dosadašnji život osetio sam poruku da treba da se sklonim, ispričao je Kon.

- Snažna podrška predsednika, bez tako snažne podrške mi ne bismo bili u stanju ništa da uradimo osim da pričamo - napomenuo je i naglasio je da je to nužno da se kaže.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla i da je doneta odluka o relaksiranju mere zabrane kretanja za osobe iz spektra autizma dodajući da je taj zahtev sa stanovišta struke potpuno opravdan te se stoga dozvoljava da oni nesmetano mogu biti napolju od 18 do 20 časova.

foto: Printscreen

Ona je dodala i da je u Srbiji od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika korona virus potvrđen kod njih 533.

"Trenutno 1.062 zdravstvena radnika čeka rezultat na testiranje na prisustvo korona virusa", rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare.

- Mi nismo samo posmatrači epidemijske krivulje, već i utičemo na nju, rekla zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- Ono što je sigurno ukoliko se budemo ponašali odgovorno i savesno, možemo sa pravom očekivati da dođe do pada na epidemijskoj krivulji - dodala je ona.

- Svaka nedelja i svaki dan nam je ključan kada je u pitanju borba sa ovim virusom, tako da treba u skladu sa tim da se ponašamo, ističe Kisić

- Vaskrs je najveći srpski parznik kome se svi radujemo, nikada nam nije trebalo više volje i snage da sada se kolektivno ponašamo kako je najbolje za naše najmilije. Stručni stav jednoglasan je i jasan, bilo kakvo okupljanje i ponašanje jeste nešto što je visok rizik za zdravlje naše populacije - naglasila je i dodala da tu nema nikakvih kompromisa.

Epidemiolog dr Predrag Kon, rekao je da je profesor (Branislav)Tiodorović objasnio da ovaj ekscesni događaj ima uticaj na ukupno stanje na zdravstveno stanje ne samo Niša već i regiona.

- Tu se otkriva veći broj pozitivnih nego testiranih. Tu je virus aktivniji nego u ostalim delovima Srbije. Za razliku od toga u Vojvodini gotovo da se smiruje situacija, što ne znači da virusa nema, ali je prisustvo ispod 10 odsto, dok se u ovim delovima ide i do 50 odsto. Samo punjenje onima koji su oboleli iz Gerontološkog centra je opterećenje. Još uvek se obezbeđuje rad, za infektološku službu je teško, ali se to obezbeđuje vojnim infektolozima. Imamo sada na respiratoru 18 osoba i svi ljudi na respiratoru su i dalje u rizičnom stanju. Mislim da ćemo imati redovnije podatke koliko je njih skinuto sa respiratora. Ono što sam čuo jeste da se taj broj ipak povećava - istakao je epidemiolog i dodao da nij lako lekarima.

Jedan eksces je dovoljan da sve promeni

- Ovakva situacija koju smo imali u toku jučerašnjeg dana i ovi brojevi koji pokazuju potvrđene slučajeve nam skreću pažnju na ono što stalno ponavljamo. Bez obzira što smo zadovoljni, pojedinačni ekscesni slučajevi u osetljivim grupama pogotovo nam pokazuju kako se epidemiološka situacija može promeniti iz dana u dan i da se promeni ono što smo postizali poslednjih nedelja. Ovo nam je jedna opomena kako ne smemo da se opustimo i da sada treba da imamo najviše snage i volje da se što pre izborimo sa epidemijom. To je nešto što nismo mogli očekivati, ali nas opominje šta može da se desi ako se sada opustimo i ne sporvodimo sve mere za sprečavanje dalje širenje - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.