PREPOZNAJETE LI ČOVEKA PORED VULINA? Pomoći ćemo vam, ovo je snimljeno u KRUŠEVCU
Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić posebno je zahvalio ljudima iz kineske delegacije, Foto: mod.gov.rs

PRIPREME HALE SPORTOVA

PREPOZNAJETE LI ČOVEKA PORED VULINA? Pomoći ćemo vam, ovo je snimljeno u KRUŠEVCU

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić posebno je zahvalio ljudima iz kineske delegacije

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, danas je sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Bratislavom Gašićem i delegacijom lekara iz Narodne republike Kine, obišao pripreme kruševačke Hale sportova za pretvaranje u privremenu bolnicu, u kojoj će od sledeće nedelje biti smešteni pacijenti inficirani korona virusom sa lakšom kliničkom slikom. Ministar Vulin je potvrdio da je, u skladu sa odlukama Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, Vojska Srbije pomogla da se uspostavi privremena bolnica u Kruševcu. - Krizni štab je taj koji odlučuje gde je potrebno skoncentrisati, ne samo krevete i posteljinu, već ono što je najvažnije - lekare i sve one kadrove bez kojih nema uspešnog lečenja, istakao je ministar i objasnio da će Vojska Srbije ispred objekta davati spoljno obezbeđenje. On je istakao da će vojnici biti na usluzi građanima Kruševca i svima koji budu ovde smešteni. - Srbija je navikla da sve što je teško prebaci na predsednika Vučića, svaka teška odluka i svaka velika muka i nevolja uvek se prebaci na Aleksandra Vučića. On je uradio svoj deo posla, obezbedio je respiratore, novac za lekare i za medicinske sestre, povećao im plate, i obezbedio je novac za sve ove krevete, posteljine, dušeke, novac za vojsku i policiju, Bezbednosno informativnu agenciju, a uspeo je i nemoguće - da obezbedi na hiljade respiratora u trenutku kada se najveće sile sveta otimaju za svaki respirator. Obezbedio je i pomoć koja je došla iz Rusije i iz Kine. Aleksandar Vučić je uradio svoj deo posla, a sad je na svakome od nas da vidi da li je on uradio svoje, da li se pridržava saveta lekara i da li sluša ono što mu kaže krizni štab, da li poštuje policijski čas da li izaziva sudbinu i igra se tuđim i svojim zdravljem - kazao je ministar Vulin i poručio da je vreme da svako od nas preuzme odgovornost. Ako to ne bude bilo tako, niko ne može da nam pomogne, rekao je ministar Vulin i dodao da "možete da se ljutite na Aleksandra Vučića koliko hoćete kad vam kaže istinu, da moramo da budemo strpljivi i da izdržimo i da poštujemo savete lekara, ali on je u pravu" .

foto: mod.gov.rs

- Puno puta smo čuli ono - ne pitaj šta može država da uradi za tebe, već šta možeš ti da uradiš za državu. Sad je - ne pitaj šta se sve može uraditi za tvoje zdravlje, jer država je uradila sve što može, nego šta si ti uradio za zdravlje sebe i svoje porodice - istakao je ministar odbrane. On je zahvalio direktoru Bezbednosno-informativne agencije na velikom radu i energiji i na obezbeđivanju pomoći, ne samo u Kruševcu, već i u svim gradovima gde je nešto bilo potrebno da se uradi. - Bez njih ovo ne bi tako išlo i funkcionisalo, a zahvaljujem i građanima Kruševca i našim zdravstvenim radnicima, bez kojih ništa od ovog ne bi bilo moguće, bez njihovog strpljenja. Molim vas, a imam dovoljno iskustva sa ovakvim bolnicama, budite dobri prema svojim lekarima i sestrama i nemojte im otežavati život i postavljati nemoguće zahteve. Nemojte svaku svoju nevolju, bes i gnev iskazivati na njima, jer oni nisu ništa krivi, pobedićemo ili zajedno ili nećemo uspeti. Čuvajte ih bar onoliko koliko oni čuvaju vas - poručio je građanima ministar Vulin. Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić posebno je zahvalio ljudima iz kineske delegacije koji već četvrtu nedelju širom Srbije pomažu i razmenjuju svoje iskustva sa srpskim lekarima u borbi protiv opakog virusa.

foto: mod.gov.rs

- Naši kineski prijatelji time pokazuju koliko je veliko i jako srpsko - kinesko prijateljstvo. Hvala i ruskim ekspertima koji pokazuju jednu bratsku ljubav prema našem narodu - istakao je Bratislav Gašić, koji je posebno zahvalio ruskim i kineskoj bezbednosnoj službi, koje su mnogo učinile za borbu protiv virusa. On je dodao da je Sportska hala preuređena i trenutno je na najvišem medicinskom nivou i istakao da su kreveti kupljeni iz donacije Udruženja privrednika, Krizni štab opštine Kruševac je obezbedio jastuke i posteljinu, a medicinska oprema koja je donirana, nakon epidemije biće ustupljena Kruševačkoj bolnici, a kreveti kasarni u tom gradu. Pukovnik Rade Rnjaković, komandant Komande za razvoj rasinske brigade, ujedno komandant Garnizona Kruševac, potvrdio je da su pripadnici Komande za razvoj rasinske brigade, u skladu sa svojom misijom i zadacima pretpostavljene komande i zahtevima i potrebama Kriznog štaba grada Kruševca, značajno učestvovali u organizovanju prostora koji će biti kovid bolnica. - Sve je urađeno prema najboljim standardima, onako kako bi vojska želela da ima svakog dana. I ostale jedinice u Garnizonu Kruševac u ovom trenutku obezbeđuju veliki broj bolnica u gradu i susednim opštinama, i veliki broj socijalnih ustanova, a dnevno se organizujem i na opremanju dezinfekcionog sredstvima na oko 200 pozicija u gradu Kruševcu, koji je, prema rečima pukovnika - privilegovan jer u njemu ima dve jedinice atomsko-biološko-hemijske odbrane, Centar ABHO i 246. bataljon ABHO, "koji su danas na prostoru cele zemlje, pomažu, dezinfikuju gradove i sela i stvaraju uslove da se uništi virusna infekcija", potvrdio je pukovnik Rnjaković.

foto: mod.gov.rs

Vođa kineskog tima, profesor na Klinici za infektologiju u kineskoj provinciji Guan Do, Lin Bing Liang, istakao je da je epidemioloska situacija u Srbiji u ključnoj fazi. - Smatram da smo svi poslednjih mesec dana prošli jedan veoma značajan proces i svima je sada jasno da ukoliko u ovoj ključnoj fazi ne dođe do rešavanja određenih problema, situacija može izmaći kontroli, a ukoliko se budemo ponašali kako treba i budemo primenjivali mere koje su predviđene, situacija će ići u poželjno pravcu potvrdio je doktor Lin Bing Liang. On je istakao da, prema svemu dosad viđenom u Srbiji, veruje da će epidemiološka situacija krenuti u dobrom pravcu i dodao da je terenska bolnica u Kruševcu po pitanju rasporeda prostorija, opreme, zona za prolaske pacijenata i zdravstvenog osoblja, veoma dobra, a veoma dobrim je ocenio i to što se razmišljalo o udobnosti pacijenata i obezbeđivanju načina da se i zabave. - Učinjene su odlične pripreme i bolnica je u potpunosti spremna za prve lakše obolele od infekcije, potvrdio je kineski stručnjak. Privremena bolnica u kruševačkoj sportskoj hali ima kapacitet od 130 ležajeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.