STRUČNJACI DONOSE DOBRE VESTI: Srbija je OSTRVO izolovano od korone, izbegli smo najgori SCENARIO
Koronavirus/ilustracija, Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

REČ STRUČNJAKA

STRUČNJACI DONOSE DOBRE VESTI: Srbija je OSTRVO izolovano od korone, izbegli smo najgori SCENARIO

Pojedine zemlje, koje su približne po broju stanovnika našoj državi, imaju čak pet puta više zaraženih od koronavirusa i čak 13 puta više umrlih od Srbije

Objavljeno:

Očigledno da je stanje kod nas stabilnije nego u mnogim drugim evropskim zemljama, za šta su zaslužne mere koje su donete, kao i disciplinovanost najvećeg broja stanovnika, kažu stručnjaci.

Pojedine zemlje, koje su približne po broju stanovnika našoj državi, imaju čak pet puta više zaraženih od koronavirusa i čak 13 puta više umrlih od Srbije.

Stručnjaci kažu da će se zvanična statistika tek utvrditi kada prođe pandemija, ali da je očigledno da je stanje u Srbiji stabilnije nego u mnogim drugim evropskim zemljama, za šta su zaslužne mere koje su donete, kao i disciplinovanost najvećeg broja stanovnika. - U Srbiji je virus pod kontrolom. Kada pogledate kartu Evrope, mi smo ostali kao ostrvo izolovano od korone. Dobro su prošle i Češka i Slovačka. Imali smo dobru organizaciju, malo sreće sa lepim vremenom - rekao je prof. dr Branimir Nestorović, član kriznog štaba.

On je dodao da je epidemija u opadanju onog momenta kada u jednom danu broj otpuštenih i izlečenih pređe broj novozaraženih i da je u Srbiji skoro takva situacija: - Imali smo pre neki dan 242 izlečena i otpuštena i 230 novoinficiranih. I tu smo negde. Kada gledate sve te krive u Evropi, vidimo da smo mi sada u fazi u kojoj se nalazila Italija pre dve nedelje, kada je broj počeo da pada. Nama ne raste broj zaraženih - istakao je dr Nestorović.

Da je Srbija izbegla najgori scenario, koji su preživele pojedine evropske zemlje, govori i zvanična statistika. Primera radi, u Švajcarskoj, koja ima oko 8,5 miliona stanovnika, nekih milion i po više od Srbije, čak 25.415 stanovnika je zaraženo. To znači da imaju preko šest puta više inficiranih u odnosu na Srbiju. Još gora situacija je sa smrtnim slučajevima. Broje čak 1.106 preminulih, što je 13 puta više od Srbije. U Belgiji je od korone umrlo više od 3.600 ljudi, što je 42 puta više nego u Srbiji. Ali treba uzeti u obzir da Belgija ipak ima 11,4 miliona stanovnika, a Srbija oko sedam. I pored toga, smrtnost u Belgiji je preko 10 odsto, a u Srbiji oko dva odsto, što je velika razlika.

Infektolog dr Dragan Delić kaže za Kurir da brojevi mogu prevariti i da će crta moći da se podvuče tek kada prođe epidemija: - Naša sreća je što je virus kod nas došao kasnije nego u nekim zemljama i mogli smo da učimo na njihovom iskustvu. Preduzete mere su sigurno dovele do nekih rezultata i stanje u Srbiji je stabilno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.