TESTOVA NIJE BILO RANIJE IZ JEDNOG VAŽNOG RAZLOGA: Tiodorović odgovorio na pitanje o kojem bruji Srbija!
Epidemiolog Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/Youtube/TV Kopernikus

KONAČNO

TESTOVA NIJE BILO RANIJE IZ JEDNOG VAŽNOG RAZLOGA: Tiodorović odgovorio na pitanje o kojem bruji Srbija!

Tiodorović je naveo da se u stručnom timu razgovaralo o tome koji će se testovi koristiti, te dodao da se brzi testovi ne mogu koristiti od samog početka

Objavljeno:

Epidemiolog Branislav Tiodorović potvrdio je da su na Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS stigli brzi testovi za virus korona, koji će sada biti važna pomoć u narednom periodu.

Tiodorović je naveo da se u stručnom timu razgovaralo o tome koji će se testovi koristiti, te dodao da se brzi testovi ne mogu koristiti od samog početka.

Razlog za to je, pojašnjava, u tome što se za takve testove moramo imati osobu koja je prebolela virus u samom početku i od tada je prošlo najmanje 15 do 21 dan, da bi se onda brzi test mogao koristiti kao orijentacija, odnosno da se vidi da li je infekcija "sveža",piše Telegraf.

- Stigli su testovi na Infektivnu, i to se sad može raditi ako se uzme u obzir da smo mi sada u šestoj nedelji, odnosno imamo ljude koji su obolevali u prvoj, drugoj ili trećoj nedelji - rekao je Tiodorović odgovarajući na pitanje da li su brzi testovi stigli na Infektivnu i kada će početi upotreba.

Biće to dovoljno iskorišćeno, to su dobri testovi, laki za sprovođenje i brzo daju rezultate, dodao je Tiodorović.

- Mnogo će nam pomoći da možemo da napravimo skrining i vidimo šta se dešava u stanovništvu, a ti rezultati biće od koristi kasnije, u maju, junu... - rekao je Tiodorović.

On je ukazao i da će svi laboratorijski kapaciteti dobiti te testove danas i sutra i moći će da počnu da koriste i tu vrstu testova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.