NOVE MERE DONETE ZBOG KORONE PRAVE PROBLEME POLJOPRIVREDNICIMA: Sve može da im propadne VEOMA LAKO
Foto: Print Screen Youtube

nije lako

NOVE MERE DONETE ZBOG KORONE PRAVE PROBLEME POLJOPRIVREDNICIMA: Sve može da im propadne VEOMA LAKO

Nove mere usled pandemije virusa zatvorene pijace i ograničeno kretanje dodatno otežavaju posao

Objavljeno:

Milan i Ljiljana Petrović, poljoprivrednici iz Velikog Sela uzgajaju povrće na oko sedam hektara, a skoro 70 ari im je pod plastenicima. Nove mere usled pandemije virusa korona, zatvorene pijace i ograničeno kretanje, dodatno su im otežale ionako mukotrpan posao. Svojim povrćem snabdevali su veliki lanac pekara, ali je sada i to prestalo, jer je vlasnik zatvorio većinu lokala.

Na njihovom imanju trenutno niče oko 15 biljaka - mladi luk, rotkvice, beli luk, blitva, peršun, celer, spanać.

-Ne očekujemo ništa od ove godine, amo da preživimo. Mnogo smo posejali, plastenici su puni povrća, a narod je počeo da uništava jer nema gde da proda. Ni nas poljoprivrednike nije zaobišla ova muka, rekli su za "Novosti." Petrovići su svoju robu prodavali na tržnicama Đeram i Cvetkova pijaca, a sada se sve svelo na porudžbine od redovnih kupaca i razvoženje zeleniša. - Zarada je, i u normalnim uslovima, dovoljna za preživljavanje - kaže Milan Petrović. - A sada je i to teško. Pijace ne rade, a sada radimo porudžbine sa našim stalnim mušterijama. Ima posla, ali je naporno. Pakujemo svako veče, po tri veze blitve, isto toliko rotkvica, i pet veza luka. Kao na pijaci, sve se prodaje "na malo". Ne očekujemo ništa, već samo da narod preživi i da budemo zdravi.

Kako prenose "Novosti" policija ne pravi problem kada za vreme zabrane kretanja odu da zaliju baštu. - Moramo da izađemo, uključimo veštačku kišu "kap po kap", kasnije dođemo i pokupimo pumpu da je neko ne ukrade tokom noći. Ma bilo je problema i dok nije bilo virusa. Ove godine uložili smo više od 300.000 dinara u mladi krompir, u seme, radnike i đubrivo. Šta će s tim da bude, nemamo pojma. Kao i većina žitelja Velikog Sela, i Petrovićima su gotovo svakodnevno neophodni sezonski radnici koji ovde, uglavnom, dolaze sa juga Srbije. Sada ih je dovoljno dvoje, a tokom letnjih meseci, za rad u plastenicima angažuju četvoro ili petoro nadničara. Inače, plastenike u kojima Petrovići gaje povrće sertifikovao je Institut za ekonomiku poljoprivrede. - Kod nas dolaze tehnolozi kada je zemlja spremna za sejanje, da uzmu uzorke, kao i kada dođe vreme za berbu proizvoda. Tu se nalazi i hidrometeorološka stanica i nadležni u svakom trenutku mogu da vide koliko iznose temperatura i vlažnost u plastenicima i napolju - kaže Petrović. Jasno je svim poljoprivrednicima, kaže naš domaćin, da se ove godine rad nikom neće isplatiti. Samo se pitaju - od čega i čime početi sledeće godine? ISPORUKA U MARKETE

Kako prenose reporteri "Novosti" na imanju Milorada Jovanovića u Velikom Selu zatekli su članove porodice i nadničare koji su punom parom pripremali veze mladog luka za isporuku. Spremaju po 3.000 veza rotkvica i mladog luka za jedan veliki trgovinski lanac, a svakog dana, kao i svi u selu, rade od šest do 16 časova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.