BIO JE PONOS CELE JUGOSLAVIJE, A ONDA SU GA RAZORILI: Na današnji dan NATO nam je 1 PROJEKTILOM uništio diku (FOTO)
Foto: Youtube/PrintScreen/Marko Ranđić

na današnji dan

BIO JE PONOS CELE JUGOSLAVIJE, A ONDA SU GA RAZORILI: Na današnji dan NATO nam je 1 PROJEKTILOM uništio diku (FOTO)

Prva zemaljska satelitska stanica koja je omogućila Jugoslovenima komunikacionu vezu sa celim svetom

Objavljeno:

Na današnji dan pre dve decenije bombardovana je satelitska stanica u Prilikama kod Ivanjice koja je bila ponos bivše Jugoslavije.

Puštena je u rad 1974. godine i bila je prva zemaljska satelitska stanica koja je omogućila Jugoslovenima komunikacionu vezu sa celim svetom. Međutim, nije odolela neprijatelju te ratne 1999. godine

- Mi smo bili pripremljeni za činjenicu da ćemo možda biti bombardovani. Napravili smo takav raspored da niko od zaposlenih nije bio unutra i tako smo se spasili crnog scenarija i izbegli ljudske žrtve i smrtne ishode - izjavio je Vaso Marković, tadašnji rukovodilac satelitske stanice u Prilikama.

Sa samo jednim projektilom, tog 13. aprila, uništeni su antena i uređaji jedne stanice dok su ostale teško oštećene.

Tada najnovija stanica "Jugoslavija 3" direktno je pogođena i više nije bila sposobna za rad, a upravo preko njenih signala obavljao se telefonski saobraćaj sa evropskim zemljama.

1 / 1 Foto: Youtube/PrintScreen/Marko Ranđić

Satelitska stanica u Prilikama

- Kad smo ujutru došli na radno mesto, sve je bilo rasuto u paramparčad, zgrada nije mogla da se prepozna. Šteta je bila milionska, a 2001. godine krenulo se sa obnovom. Pet godina kasnije ponovo smo počeli sa radom. Tada se prešlo na savremene sisteme funkcionisanja s obzirom na to da je tehnologija početkom 21. veka znatno napredovala. Sada se ponovo radi i ima 16 zaposlenih - kaže Marković.

Satelitska stanica u Prilikama.

1 / 1 Foto: Youtube/PrintScreen/Marko Ranđić

Napad na satelitsku stanicu u Prilikima, nakon tog 13. aprila, ponovio se i sedam dana kasnije u dva naleta, kada su satelitske stanice pogođene sa pet projektila.

Ukupna šteta procenjena je na 8,7 miliona dolara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.