KORONA JE VRLO NEPREDVIDIVA, PACIJENTI SE OSEĆAJU KAO DA SE DAVE U VODI: Dr Grujičić o patnjama obolelih od virusa
Danica Grujičić, Foto: Printscreen

NOVE INFORMACIJE

KORONA JE VRLO NEPREDVIDIVA, PACIJENTI SE OSEĆAJU KAO DA SE DAVE U VODI: Dr Grujičić o patnjama obolelih od virusa

Doktorka je rekla čijem mišljenju najviše veruje po pitanju ove zaraze

Objavljeno: 09:17h

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije dr Danica Grujičić, između ostalog, govori o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Dr Grujičić je takođe iskazala svoje divljenje i zahvalnost svima koji učestvuju u radu sa pacijentima.

- Posebno divljenje za one koji rade u skafanderima. To nije lako. Mi smo navikli da radimo pod skafanderima, ali neki nisu i sigurna sam da će država naći način da im se oduži - rekla je doktorka.

Ona je istakla da se Kovid-19 lako prenosi i da često mutira, a da je najbolji primer nepredvidivosti upravo ono što je ispričao Slaviša Kokeza.

- Osećate se dobro i samo odjednom dolazi do naglog pogoršanja. Pacijenti se osećaju kao da se dave u vodi - objašnjava dr Grujičić.

Dr Grujičić pak ističe da pravila nema, ali da su najdisciplinovaniji oni kojima je i imunitet najjači.

- Videla sam pre neki dan da ljudi šetaju bez maski, a dovoljno je da neko ko je zaražen prolazi pored vas i da se nakašlje. Distanca mora biti dovoljno velika da se neko ne bi zarazio - kaže Grujičić, dodajući da je Kokeza sada, kada je preležao koronavirus, zaštićen.

Doktorka je rekla čijem mišljenju najviše veruje po pitanju ove zaraze.

- Moram da budem skroz iskrena, ja čitam samo ono što su napisali Kinezi, iskreno, ja njima najviše verujem. Bili su na prvoj liniji odbrane, uspeli su da prekinu epidemiju, pokazali da su ozbiljna država i ja slušam samo njihove preporuke. Radi se o bolesti koja se lako prenosi, brzo mutira. Ima mnogo radova na tu temu, svi pišu, donose neke svoje zaključke, ali ja posebno slušam ono što su kineski stručnjaci napisali. Oni su nama sve svoje radove preveli na engleski - objasnila je doktorka Grujičić i naglasila da za ovaj virus postoji prevencija, a to je da se sedi kod kuće.

Dr Danica Grujičić ističe da zdravstveni sistem nije "zapušen", te da sve zdravstvene ustanove rade.

- Oni pacijenti koji mogu da sačekaju, oni će čekati, svi oni koji ne mogu, regularno se primaju i leče - kaže dr Grujičić.

Bonus video;

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.