TRAMP SE USTREMIO NA SRPSKE RESPIRATORE: Isplivali šoktatni detalji vezani za neviđenu krađu i otimačinu
Država će obustaviti izvoz respiratora, zaštitnih maski i hirurških rukavica, Foto: AP

koronavirus

TRAMP SE USTREMIO NA SRPSKE RESPIRATORE: Isplivali šoktatni detalji vezani za neviđenu krađu i otimačinu

Amerikanci ne prezaju ni od čega

Objavljeno:

Šef Bele kuće Donald Tramp spreman je da plati koliko god treba da bi obezbedio respiratore. U slučaju kada ni novac ne pomaže, američki agenti širom sveta bukvalno otimaju opremu gde god da je nađu i šalju je u Ameriku, a na meti Trampovih lovaca našli su se i srpski respiratori.

- Amerikanci ne prezaju ni od čega. Ne zanima ih da li je neko pre njih već naručio i platio. To su nama uradili sa jednom kineskom kompanijom. Međutim, vrlo brzo je problem rešen zahvaljujući jakim političkim vezama Beograda i Pekinga. Kineski predsednik, koji ima odlične prijateljske odnose sa Vučićem, nije dozvolio da respiratori odu u Vašington. Ono što se dogovorio sa srpskim predsednikom Kina poštuje, pa su tako kineski respiratori za kojima vlada opšta otimačina u svetu, a koje je Srbija naručila ipak stigli u Beograd - precizira izvor Srpskog telegrafa

NI PARE NE POMAŽU

Amerikance su nedavno javno prozvale Nemačka i Francuska optuživši ih da su angažovali agente koji deluju po celom svetu i otimaju respiratore. Na sve to, američki šef države naredio je zaplenu svih medicinskih proizvoda koji se proizvode u toj zemlji, a namenjeni su izvozu, sve dok se ne utvrdi da li je Americi potrebna ta oprema u borbi protiv koronavirusa.

- Država će obustaviti izvoz respiratora, zaštitnih maski i hirurških rukavica - stoji u saopštenjima američke carine i granične kontrole i savezne agencije za vanredno stanje.

Istovremeno, Tramp ne žali novac kako bi se dokopao mašina koje spasavaju živote.

- Ako respirator košta 30.000, Amerikanci ponude 120.000 dolara. Proizvođači, idući za zaradom, prodaju njima, čak i respiratore koje je pre toga naručila i platila neka druga zemlja. Sa takvom situacijom suočila se i Srbija. Platili smo respiratore, ali su ih proizvođači prodali za mnogo više novca. Svetski lideri se bukvalno tuku za svaki aparat - objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o Srbiji, predsednik države Aleksandar Vučić, koji se posebno angažovao u nabaci medicinske opreme, naveo je podatak da naša država ovoliki broj respiratora nije nabavila u poslednjih 30-40 godina.

- Kada Amerika naruči 30.000 respiratora, onda krene tuča jer se sve druge zemlje isto bore. Nemačka, koja ima proizvođača "Dreger", podigla je proizvodnju sa 28.000 na 40.000. Imate Španiju, koja je optuživala Tursku za oduzimanje opreme. To sve vodi i ka rastu cene od dva do pet puta jer nikome više nije važan novac - objasnio je predsednik Srbije.

Dodao je da Srbija, i u takvoj situaciji, prema njegovim rečima, nije nemoćna jer je snalažljiva.

- Ne zato što je neko mnogo pametan, već što smo među prvima razumeli kakvo je stanje. Uputili smo odmah agente i radimo u timovima. Razgovaramo sa predsednicima i premijerima zemalja. Borimo se za svaki respirator, za svaku masku - rekao je predsednik koji će već sutra razgovarati sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

NEFER BORBA

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević ocenjuje da se Srbija odlično snalazi i uspeva da obezbedi potrebnu opremu.

- Rekao bih da je naša država u neravnopravnim uslovima uspela da obezbedi značajnu količinu respiratora koji mogu biti odlučujući u borbi za ljudske živote. Pre svega zahvaljujući angažovanju predsednika Vučića, Srbija je uspela da obezbedi respiratore, što donacijama, što kupovinom. I to u trenutku kada je to bilo najpotrebnije. I da se ti respiratori rasporede u bolnice širom Srbije. To je veliki uspeh, kog mi možda nismo svesni u ovom trenutku - navodi Vučević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.