DOKTOR STEVANOVIĆ OTKRIO NAJNOVIJE CIFRE: Ovo svi u Srbiji moraju znati!
Foto: Kurir

koronavirus

DOKTOR STEVANOVIĆ OTKRIO NAJNOVIJE CIFRE: Ovo svi u Srbiji moraju znati!

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stefanović izjavio je da u Srbiji ima nešto više od 400 osoba koje su u potpunosti izlečene od virusa korona i imale su dvostruki negativan nalaz na Kovid 19.

Objavljeno:

Stevanović je pojasnio da se po našim, ali i kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, izlečenim smatraju osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma i dva puta uzastopno negativan test na Kovid 19.

- Takvih osoba ima nešto preko 400 kod nas, - odgovorio je Stevanović na pitanje u vezi sa brojem izlečenih od virusa korona.

On je dodao da postoje i pacijenti koji su u potpunosti klinički izlečeni, i više nemaju nikakve tegobe, ali i dalje održavaju pozitivnost testa.

- To može da traje i nekoliko nedelja po završetku lečenja i to su pacijenti koje po definiciji ne možemo smatrati izlečenim, ali oni klinički jesu izlečeni, - izjavio je Stevanović.

Dodao je da su takvi pacijenti sada uglavnom smešteni u privremene bolnice, poput Sajma, osim ako se ne radi o starijim osobama ili hroničnim bolesnicima, koji moraju da budu u bolnici.

- Takvih pacijenata je nešto preko osamsto, - naveo je Stevanović.

Na pitanje zašto se pacijenti koji su izlečeni ponovo smeštaju u privremene bolnice sa obolelima, Stevanović je rekao da je razlog upravo u tome što oni jesu kilnički izlčeni, ali su i dalje pozitivni, izlučuju virus i opasni su po druge.

Oni sami su imuni na novo razboljevanje i infekciju, jer su je preležali, ali još uvek izlučuju virus, pojasnio je Stevanović i dodao da boravak u privremenim bolnicama ne može negativno da utiče na njih, ali da oni moraju da budu izolovani od druge sredine, dok ne dobiju dva negativna nalaza.

Dodao je da se retko dešava, ali da su moguća pogoršanja kliničke slike i dve nedelje nakon početka same bolesti, tako da oni, pogotovo ako su proveli manje od dve nedelje u bolnici, moraju da budu pod medicinskim nadzorom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.