BILJANA SRBLJANOVIĆ ĆE POSLE POBEDE KORONA VIRUSA POMAGATI U LEČENJU DRUGIH: U ovome je ključ, ona to može
Biljana Srbljanović, Foto: Printscreen

VAŽNO JE!

BILJANA SRBLJANOVIĆ ĆE POSLE POBEDE KORONA VIRUSA POMAGATI U LEČENJU DRUGIH: U ovome je ključ, ona to može

Biljana Srbljanović po prvi put na televiziji je govorila o svojoj borbi sa KOVIDOM-19

Objavljeno:

Biljana Srbljanović, dramska spisateljica, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koja je uspešno izlečena od korona virusa, sinoć je putem "Skajpa" gostovala u emisiji "Prva tema" na Prvoj televiziji, uz prof. dr Tanju Jovanović, virusologa i profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prim. dr Predraga Kona, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, prof. dr Branimira Nestorovića, pulmologa i alergologa.

Biljana Srbljanović po prvi put na televiziji govori o svojoj borbi sa KOVIDOM-19.

- Ja sam dosta jeftino prošla, lečila sam se kod kuće. Posle tri nedelje izašla sam na otirač ispred svojih vrata, mogla sam da udahnem vazduh, a znam da ima mnogo ljudi koji tek ulaze u to i koji se sa tim nose mnogo teže. S ljutnjom sam objavila taj svoj prvi post. Bila sam ljuta na ceo svet jer kada je krenula da se približava korona iz Italije, shvatila sam je ozbiljno i počela sam da dižem veliku paniku jer radim sa mladim ljudima, svake godine se vakcinišem na grip baš zbog toga, jer sam izložena virusu i morala sam da se ubeđujem sa svima da moraju da se ponašaju ozbiljno - kaže Biljana Srbljanović za Prva TV.

Kako je rekla, kolega o kome je pričala bio je Mrđan Bajić, a rizičan kontakt koji je imala, uprkos svim merama predostrožnosti bila je flašica vode koju su kupili.

- Dala sam mu flašu, on nije nosio rukavice i otvorio mi je vodu - kaže Biljana.

Biljana Srbljanović kaže i da se javila svima sa kojim su tog dana bili u kontaktu i da na svu sreću niko osim nje i Mrđana Bajića nije bio zaražen.

- Ušla sam u lift, sedam u stolicu i krenuo je pregled. Nisam imala upalu pluća, merili su mi nivo kiseonika u krvi i pokazalo se da je 96. Dobila sam azitromicin koji sam pila i pridržavala sam se terapije do detalja.

- Prva tri dana su mi u magli, tada sam imala non - stop temperaturu, a onda se potpuno primirilo. Paralelno sa tim, moj prijatelj je punih 15 dana bio na respiratoru u komi i vesti su bile mračne. Negde pred kraj mog dvonedeljnog bolovanja dobili smo lošu vest o njemu i ja sam ponovo dobila temperaturu, ali mislim da je to bilo psihosomatski. Ozdravila sam onog trenutka kad su dva dana kasnije mog druga skinuli sa respiratora - kaže Biljana Srbljanović.

- Mi u ovom trenutku ne možemo da znamo kako se lečimo, koje će posledice bolesti biti, niko to sada ne zna. Ono jedino što je izvesno je da je prevencija u izolaciji. Razloge da ne poštujemo mere izolacije smatram neprihvatljivim. Kada je dogovor da jedna osoba šeta jedno kuče, to je tako. Kada su Italijani videli kamione koji odvoze mrtve, pomirili su se sa merama - komentariše Biljana Srbljanović.

- Mi smo jednostavno takva kultura, nismo mogli da napravimo konsenzus o onome što je dobro za sve. Naša kultura je: Nemaš rešenje, ali si protiv svega. Ako mislite da je krik slobodarstva da idete na Košutnjak, verovatno taj ko je otišao neće nastradati, ali će opteretiti sistem tako da za nekog drugog neće biti mesta. Izlazim na terasu svakog dana da dajem podršku lekarima da bih im dala podršku. Pošto je to nemoguće sa nama, mislimo da je to krik slobode, ugledamo se na Britaniju gde je čak i premijer završio na intenzivnoj nezi i Švedsku, mislim da smo osuđeni na 24-satni policijski čas. Ja već petu nedelju ne izlazim iz kuće. Na vrata mi sve donose, ja imam sterilizator, sterilišem čak i otirač - kaže Biljana Srbljanović ukazujući na važnost poštovanja mera izolacije.

- Ja samo moram da se malo nagojim i da sačekam kraj perioda izolacije Nemam nikakvu terapiju - kaže Biljana Srbljanović.

Šta planira posle izolacije?

- Jedva čekam da zagrlim svoje. Mogu na neki način da učestvujem u oporavku ljudi, terapijom krvnom plazmom. Od jednog pacijenta mogu da se izdvoje antitela za dva druga pacijenta i ako je to moguće, svakako ću učestvovati u tom programu, da pomognem ljudima da lakše prebrode bolest - poručuje Biljana.

Biljana Srbljanović, podsetimo, 23. marta je objavila da se zarazila korona virusom. Od tada, redovno je obaveštavala pratioce na Fejsbuku o svom stanju. Govorila je i o simptomima koje je osetila.

- Nedeljama sam kašljala do davljenja - ali ja imam sezonski kašalj, jer sam alergična na pseču dlaku moja tri psa (u pojedino doba godine, kad se linjaju) i jer pušim, več 3 godine, kao glupa klinka.

Noću nisam mogla da spavam poslednjih 2 nedelje, jer kad legnem, gušio me kašalj, pa sam se paranoisala, pa mislila da je kovid-19, pa nesanica i opšta malaksalost, pa sam i za to mislila da je kovid- i tako u krug.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.