DANAS JE VRBICA: Evo kakvi su običaji i verovanja, neke nećete moći da ispoštujete ZBOG POLICIJSKOG ČASA
Evo kakvi su običaji i verovanja, Foto: Beta / Emil Vaš

Na današnji dan

DANAS JE VRBICA: Evo kakvi su običaji i verovanja, neke nećete moći da ispoštujete ZBOG POLICIJSKOG ČASA

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Lazarevu subotu ili Vrbicu. Ove godine u Srbiji nećete moći da je proslavite kao i prethodnih, zbog korona virusa i uvedenih mera zabrane kretanja.

Za razliku od prošlogodišnjih proslava Vrbice kada se deci poklanjaju zvončići i kada vernici hrle u svetinje, ovaj praznik moraćate da provedete kod kuće pošto je na snazi policijski čas zbog korona virusa, koji će trajati do ponedeljka u pet ujutro.

U srpskoj crkvi Vrbica je veseli dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Zbog toga svečano obucite decu, pa čak i onu najmanju, kupite im zvončiće vezane na trobojku (to možete da uradite danas ili u petak do 17 sati), isto tako donesite ranije mlade vrbove grančice i stavite ih pored ikone i kandila.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu. Međutim, sada to nije moguće zbog zabrane kretanja usled korona virusa.

Prema običajima, koje sada nije moguće ispoštovati zbog zabrana usled suzbijanja COVID-19, u srpske hramove se u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, i u crkvu se unose mladi vrbovi listari, tek ulistali. Pošto se vrba osvešta, sveštenik narodu deli grančice, i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima.

Takođe, ni ovi običaj ne mogu da se ispoštuju u jeku korona virusa:

Na današnji praznik se bere cveće, ali se ne unosi u kuću. Drži se u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

PREDANJE

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je sa svim pojedinostima opisao jevanđelist Luka.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na hebrejskom "el-azar" znači - Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom "Hristov prijatelj".

Bonus video.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.