OVO NE MOŽE DA ČEKA! Stočari iz Opova dobili su POSEBNE DOZVOLE koje važe u vreme policijskog časa
Stočari iz Opova dobili dozvole za predaju mleka u vreme policijskog časa, Foto: printscreen

dobro je

OVO NE MOŽE DA ČEKA! Stočari iz Opova dobili su POSEBNE DOZVOLE koje važe u vreme policijskog časa

Samo u malom selu Sakule četrnaest farmera svake večeri otkupnoj stanici preda oko 1.300 litara mleka

Objavljeno:

Nakon pooštravanja mera i ograničavanja slobodnog kretanja, stočari iz Opova bili bi u velikom problemu, da nije pravovremeno reagovao Krizni štab, koji im je, u saradnji sa policijskom upravom Pančeva, omogućio da predaju mleko otkupnoj stanici i u vreme policijskog sata.

Ljubislava i Kosta Jovičin iz Sakula imaju 10 krava koje svakog dana u tačno određeno vreme daju više od 150 litara mleka koje mora u laktofrizu da se hladi i čuva na određenoj temperaturi.

"Moraju da se hrane na vreme i da se muzu na vreme zbog njihovog zdravstvenog stanja da ne bi dobile upalu vimena. Da smo primali mleko u 16.00 časova bio bi haos, da nisu primali mleko ljudi bi ga bacali, a od toga žive", kaže Ljubislava Jovičin, proizvođač mleka iz Sakula.

Zoran Tasić, komandant Opštinskog štaba Opovo za vanredne situacije.

Samo u malom selu Sakule četrnaest farmera svake večeri otkupnoj stanici preda oko 1.300 litara mleka i mnogo im znači što i u vreme policijskog sata mogu da dođu i da predaju svoj proizvod od kojeg žive.

"Mi mali proizvođači bi se snašli, jer imamo 7-8 litara mleka koje može i da se usiri, ali šta bi radili ovi veliki koji imaju i više od 100 litara svakog dana. Njima ovo mnogo znači, ali i nama", kaže Darko Reljin, stočar iz Sakula i dodaje da opet može neki dinar da se zaradi.

"To mora da se uradi u tačno određeno vreme, da se mleko donese, rashladi i jednog dana će Beograđani, Pančevci i ostali to mleko koristiti, a ako se pokvari niko neće imati koristi", ističe Srba Stanojev, predsednik Uruženja stočara „Sakule".

Krizni štab opštine Opovo nakon uvođenja novih strožijih mera slobodnog kretanja odmah je popisao sve proizvođače mleka u svojoj opštini i policijskoj stanici u Pančevu je dostavio njihova imena, kako bi im se dozvolilo da dođu u večernjim satima do otkupne stanice.

"Ono što je jako važno i što ne smemo da zanemarimo je ta prva noć kada je predato 3.000 litara mleka, jer kad to uporedite sa otkupnom cenom dolazite do cifre od oko milion dinara. Lokalna samouprava je svojim angažovanjem, a zahvaljujući razumevanju policijske uprave koji su imali sluha za poljoprivredne proizvođače pravovremeno reagovala i rešila ovaj veliki problem", kaže Zoran Tasić, komandant Opštinskog štaba Opovo za vanredne situacije.

I ratarima u opštini Opovo se izašlo u susret, jer poljoprivredni radovi ne mogu da čekaju i oni su dobili posebne dozvole za rad na njivi , jer prolećna setva ne sme da kasni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.