ČISTILA SAM STANOVE, A SAD ME VIŠE NIKO NI NE ZOVE ZBOG KORONE! Slavka Jovanović (60) danas nema ni za lekove
Žena na rubu egzistencije / Ilustracija, Foto: Profimedia

NA RUBU EGZISTENCIJE

ČISTILA SAM STANOVE, A SAD ME VIŠE NIKO NI NE ZOVE ZBOG KORONE! Slavka Jovanović (60) danas nema ni za lekove

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je već pet godina

Objavljeno: 14:55h
Jovana Jovanović

Slavka Jovanović (60) je na rubu egzistencije jer je ostala bez posla, koji joj je bio jedini izvor prihoda. Izdržavala se tako što je honorarno radila kao spremačica, međutim, od kada je proglašeno vanredno stanje potreba za održavanjem stanova je prestala.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je već pet godina, kako kaže, kontaktirali su je više puta, ali nije mogla da prihvati određene poslove koje su joj ponudili jer ima zdravstvenih problema.

Dodaje, od kada je ostala bez posla nema novca ni da kupi lekove koji su joj neophodni jer boluje od osteoporoze.

Od kako je nastupilo vanredno stanje ostala sam bez posla, a radila sam kao spremačica, čistila sam stanove, sređivala... Međutim, otkako je sve ovo počelo više me niko nije zvao da dođem da čistim, a meni je to bio jedini posao, odnosno jedini izvor prihoda. Od 2015. godine sam prijavljena na Biro, zvali su me, ali sam im poslednji put rekla da sam povredila pršljen i da dok mi ne zaraste ne mogu da radim teže fizičke poslove. Takođe, sad nemam novca ni da kupim lekove koje moram da uzimam jer imam osteoporozu, oni koštaju preko hiljadu dinara, a nemam ni od čega da živim", ovi rečima počinje priču za Espreso.co.rs Slavka Jovanović.

Sagovornica napominje da je zvala Centar za socijalni rad u Rakovici i da su joj prvobitno kazali kako nemaju rešenje za njen problem. Međutim, drugi put kad ih je pozvala dogodio se mali preokret, ali značajan.

Kako je svoj problem iznela i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, kao i brojnim drugim institucijama koje se bave socijalno ugroženim licima, nada se da će joj neko pomoći.

Kad sam zvala Centar za socijalni rad Rakovica, oni su mi kazali da presavijem tabak i da tužim sina kako bi me izdržavao. Bila sam šokirana s tim što su mi rekli. Nakon toga sam se obratila i Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, koji mi je kazao da ću, kao i ostali građani, dobiti 100 evra, a ja sam mu rekla, šta da radim do tada, međutim, do rešenja nismo došli. Takođe, zvala sam Vladu Republike Srbije kao i brojne druge institucije, ali mi još niko nije pomogao. Kontaktirala sam Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković kojoj sam izložila problem i kazala da nemam od čega da živim jer ne primam ni socijalnu pomoć, a sad sam u situaciji da nemam novca ni za lekove, niti sam dobila bilo kakvu pomoć. Nakon razgovora s poverenicom ponovo sam pozvala Centar za socijalni rad u Rakovici i kazali su mi da bi trebalo da dobijem jednokratnu pomoć, ali ne znaju kad, a do tada, šta ću da radim - zaista ne znam", objašanjava Jovanovićeva.

Ukoliko želite da pomognete Slavki Jovanović putem ovog broja je možete kontaktirati: +381 64 0781181

Život u vanrednom stanju je poremetio normalan način funkcionisanja, pa je zbog pandemije koronavirusa mnogo radnika ostalo bez posla, doma, svojih najbližih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.