DR NESTOROVIĆ: Simptomi korone jako su slični ostalim virusima, ali JEDAN SIMPTOM će otkloniti svaku sumnju
Branimir Nestorović, Foto: Printscreen

prvi simptom korone

DR NESTOROVIĆ: Simptomi korone jako su slični ostalim virusima, ali JEDAN SIMPTOM će otkloniti svaku sumnju

- Ovaj simptom je zajednički svima i to je prvi simptom koji je siguran - poručio je dr Nestorović

Objavljeno:

Nestorović kaže da su simptomi korone jako slični ostalim virusima, ali naglašava da postoji i jedna sitnica koja ga izdvaja.

- Ovo je najvažniji simptom, gubitak mirisa. Ovaj simptom je zajednički svima i to je prvi simptom koji je siguran. Gubitak čula ukusa ređe se događa, ali čulo mirisa prvo nestaje i to znamo zasigurno da je prvi simptom korone. Razlika između onih koji imaju alergiju i koji recimo kijaju dok su napolju i onih sa koronom je taj što će ovi sa alergijom prestati da kijaju kada uđu u kuću - rekao je doktor Nestorović.

- Ovaj virus napada creva, bubrege, mozak, ima osobine koje nijedan drugi virus nema. Ovaj virus se zadržava i do 14 dana, što obično nije slučaj. Ne napada decu, a oni su obično najugroženiji. Baš je čudan, mi to tako nismo učili - dodao je doktor Nestorović.

Kaže da je takođe jako netipično da ovaj virus manje napada decu i trudnice, ali da za to ne postoji pravo objašnjenje.

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891 pacijent.

Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije. Prosek godina preminulih je 64,3.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.