Da li na put u Evropu ili na faks? Počnite da štedite na vreme - evo koliko košta polaganje prijemnog ispita!
Foto: Damir Dervišagić

roditelji, spremite se

Da li na put u Evropu ili na faks? Počnite da štedite na vreme - evo koliko košta polaganje prijemnog ispita!

I pre nego što dobiju status studenta određenog fakulteta, budući brucoši samo na ime raznoraznih administrativnih troškova moraju da izdvoje finu svotu novca
Objavljeno: 09:56h

Ovaj udar na kućni budžet ne može niko da izbegne, a on iznosi od 55 do pa čak i više od 130 evra.To je cena za prvi krug ulaska na fakultet. Tek nakon toga, ukoliko se brucoš nalazi ispod crte, u grupi onih koji se neće školovati o trošku države, moraće da plati dodatno i paprene školarine. Zašto se kaže da neko lupa kao Maksim po diviziji? Je l' taj Maksim neka teška budala? (GIF) Naime, svi fakulteti naplaćuju polaganje prijemnog ispita i njegova cena je od 4.000 do 8.000 dinara. Uz to, osim prijavnog lista, potrebno je dostaviti i fotokopije diploma i svedočanstva, a u većini slučajeva i izvod iz matične knjige rođenih.

foto: Fonet
Sve to košta skoro 600 dinara. Na pojedinim fakultetima traži se i lekarsko uverenje što je još oko 900 dinara. I to naravno nije kraj, već samo početak jer nakon polaganja ispita sledi upis. Za to nije dovoljno uplatiti školarinu i završiti sa tim. Uz to, naime, treba kupiti indeks, dva ŠV obrasca i dve fotografije. Sve to može da košta i do 1.330 dinara. Pojedini fakulteti, poput Šumarskog u Beogradu, naplaćuju i administrativni trošak za upis na prvu godinu studija, a taj iznos nije zanemarljiv, iznosi od 5.000 do 6.000 dinara. Kod većine fakulteta taj administrativni trošak je deo školarine. (Espreso.co.rs/ Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.