JA SAM ZA TO DA KONTAKTE TREBA SKROZ ZABRANITI, A UZ MENE JE JOŠ 20 EPIDEMIOLOGA! Kon otkriva šta nas možda čeka
Predrag Kon, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

PROBLEM I SA KADROM

JA SAM ZA TO DA KONTAKTE TREBA SKROZ ZABRANITI, A UZ MENE JE JOŠ 20 EPIDEMIOLOGA! Kon otkriva šta nas možda čeka

"Mi smo dobro, ako ostane ovako, krivulja će padati..."

Objavljeno: 16:04h

Govoreći o broju novoobolelih, epidemiolog Predrag Kon, rekao je na redovnoj konferenciji da smo mi dobro i da ga raduje što zaravnjenje traje danima.

- Mi smo dobro. Što se same krivulje tiče, i ona je dobro. Mi smo sad već peti dan u situaciji da je zaravnjenje ozbiljno. Plašimo se da virus ne uđe u neke najosetljivije delove, u kolektive u kojima su stari. Ali ako ostane ovako, krivulja će polako padati dok potpuno ne izgubi snagu. Mislim da je struka potpuno saglasna da bi kontakte trebalo potpuno zabraniti.

- Polako povećavamo brojke, ali nemamo toliko kadra da bismo to radili u još većoj meri. Drugo pitanje je i vrlo ozbiljno, a to je zašto nemamo tog kadra. Ova situacija jeste vanredna, i to se jasno vidi svuda. Nama nedostaje laboratorijski kadar koji je potreban i za unos podataka, složena je dokumentacija, treba upisivati dijagnoze, rekao je Kon.

- Moramo da čekamo i gledamo iz dana u dan, čekati vikend i videti šta će se dešavati za vikend sa brojevima. Posle toga će morati da se odlučuje.

Svi epidemiolozi podržavaju mere potpune zabrane kontakata, rekao je dr Predrag Kon, i istakao da je mišljenje razmenio sa gotovo 20 epidemiologa.

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891 pacijent.

Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije. Prosek godina preminulih je 64,3.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.