ZOVEM LEKARA I ON MI KAŽE: 180 FRANAKA ZA TEST, A JA RIZIČNA GRUPA! Marko (57) govori o problemima u Švajcarskoj
Marko Novitović iz Švajcarske, Foto: Profimedia, Privatna arhiva

RADI LI SVE KAO ŠVAJCARSKI SAT?

ZOVEM LEKARA I ON MI KAŽE: 180 FRANAKA ZA TEST, A JA RIZIČNA GRUPA! Marko (57) govori o problemima u Švajcarskoj

U Švajcarsko je zaraženo 23.280, izlečeno 9.800, dok je preminulo 895 ljudi

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Borbu protiv koronavirusa vodi i Švajcarska čiji broj obolelih raste iz dana, a najugroženije područje je kanton Tićino koje se nalazi uz granicu sa Italijom! Naime, Švajcarska je prvi slučaj koronavirusa prijavila 25. februara, a prema navodima struke prosečna starost obolelih je oko 53 godine.

U ovoj evropskoj državi koja broji oko 8, 5 miliona stanovnika, raste broj obolelih, prema zvaničnoj statistici, zaraženo je 23.280 ljudi, izlečeno 9.800, dok je preminulo 895, navodi se na sajtu worldometers.info. Inače, ova država se nalazi na 11 mestu u svetu po broju obolelih od Covid-19.

foto: Printskrin/worldometers.info

Iz Švajcarske za portal Espreso.co.rs govori Marko Novitović (57), koji živi u ovoj državi oko trideset godina.

Kako kaže, tražio je da se testira na Covid 19, međutim, to mu nije omogućeno jer nema dovoljno testova. Dodaje, kako spada u rizičnu grupu budući da ima hronična oboljenja.

Rizična sam grupa jer imam astmu, alergiski bronhitis, kao i visok pritisak. Zvao sam doktora kako bih se testirao na koronavirus, međutim, rekao je da ne mogu jer nemam simptome. Na to sam mu kazao, zbog čega ne mogu kada se zaraza najviše prenosi kada nemaš simptome i ja bih to želeo da preduhitrim, kako ne bih došao u situaciju da zarazim nekog drugog, pa sam zato hteo da se testiram na ovu infekciju. Opet mi je odgovorio da ne može. Potom sam zvao glavnog kantonalnog lekara za Nidvalden, koji mi je kazao da zakon ne zabranjuje da se testiram ako želim, već nema dovoljno testova, pa nije moguće obaviti testiranje, a i da to ne činim jer nemam adekvatne simptome", kaže za Espreso.co.rs, Marko Novitović.

Kako navodi, nije želeo da odustane, te je pozvao drugog lekara koji mu je tražio 180 franaka kako bi naplatio testiranje.

foto: EPA / GIUSEPPE LAMI

Zovem mog bivšeg penzionisanog lekara i on kaže isto, dakle, nema potrebe i spominje sumu za test od 180 franaka, što je jako skupo i kaze mi, kada bi se svi testirali to bi bila suma od jedne miliarde i 440 miliona, tako da nije moguće da se testiram, iako sam mu rekao da sam rizična grupa, da želim na sopstvenu odgovornost i da bi bilo poželjno jer postoje ljudi koji imaju virus, a nemju nikakve simptome već tek tako prenose infekciju na druge ljude oko sebe, dakle, nesvesno", objašanjava Novitović.

Situacija oko logistike je slična kao i u većini zemalja, međutim, sve zavisi od građana, da li će mere poštovati ili ne, tvrdi sagovornik. Takođe, dodaje da kretanje nije ograničeno, ali da postoje određena pravila oko rastojanja koja se moraju poštovati, pa isto tako i oko okupljanja u grupama.

foto: Profimedia

Osnovno pravilo je da se poštuje socijalno distaniranje i da se poštuje rastojanje od dva metra. Juče sam šetao u kantonu Obivalden gde sam video ljude kako prave roštilj. Policija ih je posmatrala, a potom fotografisala. Pitao sam, da li je ovako nešto dozvoljeno, rekli su da jeste ako se poštuje rastojanje. Takođe, za grupe su mi rekli da je dozvoljeno, ukoliko su iz iste porodice jer se ne mešaju dve porodice. Isto tako, nije uveden policijski čas, pa mi nije jasno zbog čega su tako stroga pravila u Srbiji kada je reč o zabrani kretanja. Osim toga, što se tiče kažnjavanja za nepoštovanje propisa, ovde postoji razlika u tome jer ne može isto da bude kaženjen radnik ili milioner već se to vrši prema proporcionalnim primanjima. Inače, ovde su kantoni kao država u državi i svako reguliše pravila po svom. Na primer, da su na vreme zatvorili granice sa Italijom ne bi bilo strašno. Nego član vlade Ignacio Casis koji je iz kantona Tićino, sputavao je da se granice zatvore zbog svog biznisa,"kaže Novitović.

Na pitanje portala Espreso.co.rs, kako provodi dane u izolaciji, Novitović odgovara:

foto: EPA/ANTONIO BAT

Kod kuće, dakle, pratim vesti sa različitih medija, upoređujem izveštaje oko obolelih, čitam knjige, slušam muziku jer to opušta od stresa, a isto tako meditiram. Činim sve kako bih poboljšao svoje zdravlje, pa volim i gimnastiku. Brojim dane kada ću doći da posetim banje u Srbiji jer su van konkurencije po lekovitom svojstvu, što nije slučaj u Švajcarskoj", zaključuje Novitović.

Podsetimo, u svetu je od koronavirusa obolelo 1,535,766 ljudi, dok je preminulo 89, 873, navodi se na sajtu worldometers.info.

Inače, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je političare širom sveta da prestanu da politizuju situaciju oko koronavirusa!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.