OVI SRPSKI LEKARI SU PRAVI HEROJI: Bitka je teška, ali mi imamo ORUŽJE!
Koronavirus/ilustracija, Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

TRUDE SE

OVI SRPSKI LEKARI SU PRAVI HEROJI: Bitka je teška, ali mi imamo ORUŽJE!

Sve ambulante koje rade u vanrednom stanju na teritoriji Kruševca (osam u gradu i 25 u okolini) dezinfikuju se jednom dnevno

Objavljeno: 08:30h

Epidemiološka slika Rasinskog okruga - 91 potvrđen slučaj virusa korona, samo u Kruševcu 62. Rat lekara i medicinskog osoblja protiv epidemije koju svet tek upoznaje, nikada teži. Ali, "vojnici" u belim mantilima poručuju da imaju i znanja i oružja za front na kome se požrtvovano bore.

Od Ambulante za respiratorne infekcije, gde se obavlja trijaža, preko saniteta Hitne pomoći, sve do Infektivnog odeljenja Opšte bolnice put je koji zajedno prolaze i medicinari i pacijenti. A ovi poslednji pristižu i iz Trstenika, Varvarina, Aleksandrovca, Ćićevca i Brusa. Tišinu na ulicama prekida samo zavijanje sirena.

- Naši pacijenti dobijaju maksimalnu medicinsku i svaku drugu vrstu pomoći - predočava, za "Novosti", dr Vesna

Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac.

- Još u prvim danima prerasporedelili smo bolničke postelje i kadrove. Svi su angažovani i ulažu izuzetne napore u držanje epidemije pod kontrolom i u lečenje svakog od primljenih pacijenata.

U OKRUGU 91 POZITIVAN U KRUŠEVCU

Dosad su potvrđena 62 slučaja korone, 15 u Varvarinu, pet u Ćićevcu, po četiri u Trsteniku i u Aleksandrovcu, u opštini Brus - jedan. Od 30. marta zabeleženo je devet smrtnih slučajeva koji se dovode u vezi sa kovidom 19. U režimu samoizolacije u Kruševcu je 1.227 osoba, u Aleksandrovcu 195, Trsteniku 269, Ćićevcu 88, Varvarinu 181 i Brusu 89 ljudi.

Sagovornica "Novosti" otkriva da je samo za potrebe pacijenata sa dijagnozom virusa korona obezbeđeno 91 mesto. Ukoliko se ukaže potreba, još 36 postelja planirano je na Grudnom odeljenju, a "Novosti" su prisustvovale i opremanju objekta u bolničkom krugu, gde je bio URL. Tu će biti kapaciteta za zbrinjavanje još 50 pacijenata.

Na Infektivnom odeljenju junaci - dvoje infektologa, petoro pneumoftiziologa, kao i anesteziolozi i medicinske sestre i tehničari mobilisani da pomognu kolegama i sa drugih odeljenja. Čak 30 specijalizanata i "sekundaraca" deo je mobilnih timova koji učestvuju u transportu pacijenata za KC Niš.

- Opremljeni smo svom neophodnom opremom za dijagnostiku i lečenje kovid-pacijenata - podvlači dr Vesna Stević-Gajić.

- Na Infektivnom odeljenju je mobilni rendgen, a u međuvremenu je nabavljen gasni analizator, veoma važan za praćenje zdravstvenog stanja bolesnika. Od početka vanrednog stanja dobili smo i 30 pulsnih oksimetara i 30 infuzionih pumpi.

U "svemirskim odelima" infektolozi i ostali medicinari rade bez prestanka, ali i žalbe. Samo su uzeli kraći predah kako bi se fotografisali za "Večernje novosti" i poručili Kruševljanima da su u sigurnim rukama.

- Ovo je težak rat, ali imamo i znanja i oružja - poručili su medicinari koji su nas ispratili sa Infektivnog odeljenja.

Bolničkim krugom prolaze isključivo zaposleni. Mahnu jedan drugom ili se kroz šalu, pozdrave kao vojnici, koji su već tri nedelje u sanitarnom kordonu na bolničkoj rampi. U magacinu, slična "vojnička disciplina" i još jedna dobra vest: u bolnicu je upravo dopremljena tura lekova za lečenje kovida 19. Do pulta gde dežuraju bolnički apotekari prolazi se kroz "zidove" naslagane zaštitne opreme, tek pristigle.

Slična slika je i u ambulantama Doma zdravlja i trenutno najvažnijem punktu odbrane od korone: Ambulanti za respiratorne infekcije "14. oktobar". Simbolično, reč je o datumu kada je Kruševac i zvanično oslobođen u Drugom svetskom ratu.

- Dnevno se pregleda od 30 do 50 pacijenata, a osim naših lekara opšte medicine i sestara, koji su angažovani u dve smene, laboratorijski tehničari dežuraju 24 časa, a tu je i Služba rendgen dijagnostike, koja radi do 19, a nakon toga po pozivu - iznosi, za "Novosti", dr Marina Kostić, direktorka DZ. - Iz bolnice smo dobili internistu sa sestrom, koja radi trijažu. Kao što tu dolaze odrasli sa simptomima kašlja, temperature i bolova, u Službi za zdravstvenu zaštitu dece imamo 24-satno dežurstvo kovid-ambulante za decu. Maksimalno smo opremljeni i spremni.

Sve ambulante koje rade u vanrednom stanju na teritoriji Kruševca (osam u gradu i 25 u okolini) dezinfikuju se jednom dnevno, a kovid-ambulante tri puta na dan. Novi izazovi za primarnu zdravstvenu zaštitu počinju već ove nedelje. Uzorkovanje briseva radiće se i u ta dva respiratorna centra. Obučeno je 20 medicinskih sestara za taj zadatak. I on će, kao i svaki pre toga, poručuju borci protiv korone, biti ispunjen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.